Er lijkt niets met ons aan de hand

REGIO  – Er lijkt niets met ons aan de hand, maar dat is niet zo.. Woensdag 12 september 2018 organiseert Onderwijscentrum de Twijn een informatieve en interactieve middag over het zien en herkennen van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen/jongeren.

 

Professionals in het onderwijs en zorg die te maken hebben met kinderen/jongeren met NAH zijn van harte welkom om aan deze middag deel te nemen. Het programma bestaat uit het vertonen van een film gemaakt door jongeren met NAH, een boekpresentatie van het Expertiseteam Jeugd en Hersenletsel en een rondetafelgesprek tussen jongeren met NAH en professionals uit het onderwijsveld.

“Er lijkt niets met ons aan de hand, maar dat is niet zo…
Ons hoofd moet heel hard werken….”

Gevolgen van eerder opgelopen hersenletsel kunnen pas na verloop van tijd optreden, zeker bij kinderen & jongeren. Zij komen het vaakst tot uiting in een periode waarin er voor een kind veel verandert. Een van de grootste problemen na het ontstaan van hersenletsel is dat persoonlijke eigenschappen veranderen. Praktische zaken als school, vrijetijdsbesteding als sport en sociale contacten zijn niet meer vanzelfsprekend.

Een kind of jongere wordt geconfronteerd met het feit dat oude verwachtingspatronen niet langer haalbaar zijn, en stuit op veel onbegrip vanuit de omgeving, doordat de handicap verborgen is achter een normaal uiterlijk en niet herkend wordt als symptoom van eerder opgelopen hersenletsel.

Eenzaamheid en depressieve gevoelens door frustratie en onbegrip in de omgeving zijn misschien wel de ingrijpendste gevolgen van NAH.

Tijdens de bijeenkomst woensdag  12 september 2018 maak je kennis met Mo, Silke, Joost, Angela, Max en Sam; gewone kinderen die voor het eerst naar school gaan, een diploma halen, naar de brugklas gaan. Die soms lastig zijn, moeilijk doen en niet willen.
We leggen uit en geven tips en tricks om je te laten zien dat deze kinderen en jongeren héél graag willen maar vanwege de gevolgen van hun hersenletsel niet kunnen zoals ze willen.


Programma woensdag 12 september:

Vertoning film gemaakt door jongeren met hersenletsel.

 

Boekpresentatie: Expertiseteam Jeugd en Hersenletsel over de totstandkoming van het boek en overhandiging eerste exemplaar aan Eline Kanters: illustrator van het boek en ervaringsdeskundige.

 

Ronde tafelgesprek met jongeren met NAH en professionals uit het onderwijsveld:

Michiel van Willigen,  wethouder van Onderwijs

Karin Otten en Geraldine IJzerman, teamleiders van de sociale wijkteams in Zwolle

Pim van Essen, arts Maatschappij en Gezondheid / Jeugdgezondheid GGD IJsselland

Pieter Greidanus, directeur OC de Twijn

Koos Meijer, directeur van van Florion

Erna Mannen, directeur Special Heroes

Kees Elsinga, voorzitter CVB van OOZ.

 

Keuze uit zes workshops over NAH
 (casussen over Max, Angela, Mo, Joost, Silke en Sam)

 

Doelgroep:     Professionals

Organisatie:   Expertiseteam Jeugd en Hersenletsel
(met oa NAH-specialisten van Onderwijscentrum de Twijn)
Datum:            Woensdag 12 september 2018
Tijd:                 14.00 – 17.00 uur
Plaats:             VSO locatie OC de Twijn dr Hengeveldweg 2, Zwolle
Aanmelden:   https://hersenletselnetoverijssel.nl/Gluren-bij-de-buren

 

Contact:         Marjan Vervat, 06-10487923, m.vervat@ooz.nl

Artikel delen: