Gouden reünie Vaneg huizenblok Nieuwe Uitleg 36-50 - Foto: Geert Bistervels
Foto: Geert Bistervels

Gouden reünie Vaneg huizenblok Nieuwe Uitleg 36-50

DALFSEN – Acht Dalfser stellen, die in de zomer van 1968 als eerste in het toen spiksplinternieuwe huizenblok Nieuwe Uitleg 36-50 kwamen wonen, hebben dat gouden jubileum donderdag 30 augustus in Dalfsen feestelijk gevierd met een gezamenlijke reünie. ‘Die start en de manier waarop we elkaar toen zowel de ruimte gaven als onderling hulp boden, was onvergetelijk’, zeggen de initiatiefnemers.

Van de acht echtparen die in het blok moderne Vaneg-huizen hun start maakten zijn er zeven inmiddels van de Nieuwe Uitleg verdwenen. Vijf verhuisden naar elders in Dalfsen of naaste omgeving, twee zijn naar een ander deel van het land vertrokken. Zeven van de acht echtparen zijn nog ‘compleet’, één van de acht echtgenoten in helaas overleden.

‘Dat we een Vaneg-woning kregen toegewezen beschouwden we destijds als een enorme buitenkans’, vertellen de initiatiefnemers van de reünie, de families Bruggeman en Bartelds. ‘De meeste van ons waren nog niet getrouwd en waren wel toe aan het stichten van een gezin’. Dat leverde in de loop van dit jaar ook al heel wat gouden bruiloften op.

Tijdens de reünie werden veel anekdotes van vroeger opgehaald en foto’s uit de ‘goeie ouwe tijd’ bekeken. Verder was er een gezamenlijke wandeling door het dorp, met bezoek aan de Trefkoele, de jubilerende Westermolen en -ter feestelijke afsluiting- het Grand Café ‘De Fabriek’ aan de Vecht.

Huizenblok Nieuwe Uitleg 36-50 In Dalfsen behoort tot een toen uniek prefab bouwproject van in totaal 50 zogenoemde Vaneg –woningen. Dat werd van november 1967 tot juni 1968 uitgevoerd door Van Egteren Industriële Constructiebeton in Hasselt, een bedrijf dat al geruime tijd niet meer bestaat. Het was onderdeel van een ‘bouwstroom’ van in totaal 226 prefab woningen in vier gemeenten, waarin Dalfsen samenwerkte met Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden.

De grote betonnen bouwelementen voor de huizen werden volgens een zeer vooruitstrevend ontwerp geproduceerd in de betonfabriek in Hasselt. Alles werd waar volledig in prefab gemaakt. En op de bouwplaats zorgde dat voor een arbeidsbesparing van maar liefst 70 procent.

De kostprijs was daardoor extreem laag. De ruime huizen, elk met een inhoud van 420 m3,  hadden een bouwsom., inclusief centrale verwarming, van rond de 26.000,- gulden, omgerekend zo’n 12.000 euro, exclusief de grond. Ze deden een huur van aanvankelijk zo’n 140 gulden in de maand (€ 63,50) en het mag duidelijk zijn dat de eerste bewoners er geweldig mee in hun schik waren.

De aannemer had zelf ingeschat dat de eerste van de serie van 50 huizen in Dalfsen na 200 werkbare dagen zouden worden opgeleverd. Maar alles verliep zó vlot, dat het maar 135 dagen kostte en de oplevering van alle 50 slechts een week of zes duurde. ‘Ze konden daardoor ook veel eerder worden betrokken dan verwacht. Daar waren we met z’n allen hartstikke blij mee’, aldus de reünisten nu.

De Vaneg huizen, waarvan er in ons land uiteindelijk ruim 7000 werden gebouwd, fungeerden lange tijd als voorbeeldproject. Ze bleken niet alleen een forse stap vooruit in bouwsnelheid, ze boden ook veel ruimte en comfort met hun royale ‘dubbele’ huiskamer, twee WC’s, drie slaapkamers en een hele grote zolder mét -voor die tijd ongebruikelijke- vaste trap.

Voor geïnteresseerde huurders had de gemeente de Dalfser firma’s P. Jacobs en H.M. Westenbrink een modelwoning laten inrichten, die al meteen na de opening door toenmalig burgemeester J.M.E. Volgers veel bekijks trok. Sinds die tijd en nog steeds bleven ze bij huurders –en later ook bij kopers- zeer in trek.

tekst: Jan Bartelds

Artikel delen:
Foto's 2
Gouden reünie Vaneg huizenblok Nieuwe Uitleg 36-50 - Foto: Geert Bistervels
Foto: Geert Bistervels