Het DNA van Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Het DNA van Dalfsen

DALFSEN – LEMELERVELD – Op zaterdag 8 september is in Lemelerveld de gerenoveerde brug over het kanaal onthuld. De Historische Werkgroep Lemelerveld heeft het vernieuwen van de brug gerealiseerd in het kader van het project DNA van Dalfsen. De historische verenigingen en de gemeente werken in dit project samen aan het op de kaart zetten van ons lokale erfgoed.

 

Zo wordt in de komende jaren in elke kern een historisch verhaal verbeeld op een bijzondere manier. Lemelerveld geeft de aftrap met het project rondom de brug.

 

Het Overijssels kanaal

In 1851 begon de aanleg van het Overijssels Kanaal, vanaf Zwolle naar Almelo. Met spaden en kruiwagens groeven honderden arbeiders het kanaal uit. Met het afgegraven zand werden de dijken langs het kanaal opgehoogd, waarop het jaagpad kwam te liggen. Op 1 augustus 1853 werd het kanaal opengesteld voor de scheepvaart. In 1858 werd het zijkanaal van Dalmsholte via Raalte naar Deventer in gebruik genomen. Bij het Deventer Punt ontstond Lemelerveld.

 

In de loop van de tijd werden de zeilschepen die op het kanaal voeren vervangen door vrachtschepen met een motor. Het voordeel van vrachtschepen was dat zij altijd konden varen en bij het Deventer Punt geen draaipaal nodig hadden om de bocht te maken. De motorschepen werden steeds groter en breder en het Overijssels Kanaal werd te smal. Toen in de jaren dertig van de twintigste eeuw het Twentekanaal gegraven werd tussen Eefde en Enschede, lieten de schippers het Overijssels Kanaal dan ook links liggen. In 1964 werd het kanaal gesloten voor de scheepvaart. Bruggen werden weggehaald en er kwamen vaste oeververbindingen.

 

De ophaalbrug

In het centrum van Lemelerveld lag over het kanaal een ophaalbrug, die werd bediend door smid Ellenbroek. In april 1945 bliezen de Duisters de oude houten brug op. Enkele maanden later plaatste de ijzerfabriek een nieuwe ijzeren ophaalbrug. Toen deze in 1965 werd verwijderd wilden de Lemelervelders geen smalle vaste oeververbinding: dat was veel te lastig en gevaarlijk met het grote vrachtverkeer in het dorp. Daarom werd jarenlang bij de gemeente gepleit voor een plein over het kanaal. In 1995 was het eindelijk zover: het kanaal werd overkluisd, waardoor het Kroonplein kon worden aangelegd. Ter herinnering aan de oude ophaalbruggen van vroeger, is het smalle loopbruggetje over het kanaal dit jaar omgebouwd tot een ophaalbrug. De brug kan overigens niet daadwerkelijk opgehaald worden.

 

De historische werkgroep Lemelerveld

De Historische Werkgroep Lemelerveld heeft dit project in samenwerking met de gemeente, met behulp van een aantal zeer betrokken mensen en dankzij de gulle gaven van enkele sponsoren kunnen realiseren. Willem Spijkerman ontwierp de brug en heeft het samen met Henk Reimert opgebouwd. Het is een prachtig cadeau van en voor Lemelerveld en het Overijsselse Kanaal dat zijn 165ste verjaardag viert. Voor meer informatie over de brug kunt u contact opnemen met de leden van de Historische Werkgroep Lemelerveld via lemelerveld@historischekringdalfsen.nl. Meer verhalen over de historie van Lemelerveld vindt u op https://historische-werkgroep-lemelerveld.mijnstadmijndorp.nl of op Facebook: Histo Lemelerveld

 

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie over het project DNA van Dalfsen? Dan kunt u terecht bij de coördinator van het project, Inke Camphens via inke@linked-cultuurmanagement.nl of bij beleidsmedewerker cultuur van de gemeente Dalfsen Marit Ligtenberg via m.ligtenberg@dalfsen.nl

Foto's 2
Het DNA van Dalfsen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: