Vrijwilliger van de maand september 2018

Vrijwilliger van de maand september 2018

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

Vrijwilliger van de maand september 2018 is Silvo Broeks.

Silvo is uitgeroepen tot vrijwilliger van de maand vanwege zijn inzet voor de gemeenschap in Hoonhorst.

Silvo runt samen met zijn vrouw Irma de prachtige b&b ‘De Zwaluwhof’ in Hoonhorst en staat middenin de gemeenschap aldaar. Daarnaast doet Silvo, behalve leuke dingen voor zichzelf, ook allerlei vrijwilligerswerk. ‘Ach, vrijwilligerswerk….. Ik doe gewoon wat losse dingetjes’, aldus Silvo.

Bij Broeks hebben ze vroeger van huis uit meegekregen om wat voor een ander te doen en bij Silvo begon dat eigenlijk bij de Caritas van de Kerk. Tegenwoordig gaat er niet zoveel meer vanuit de kerk als vroeger en blijven er dingen liggen. Automatisch pakt Silvo veel van deze taken op. Vaak gaat het om praktische hulp en soms is het met een belletje in zijn netwerk opgelost. ‘In Hoonhorst zijn de lijntjes kort en het is heel leuk om een helpende hand toe te steken’, zegt Silvo.

Zo begeleidt Silvo de 3 (door verhuizing inmiddels 2) Eritrese vrouwen die in Hoonhorst wonen. Hun inburgering kwam maar niet op gang en dat vond Silvo zonde; ‘zo komen die meiden toch niet verder’! Hij biedt praktische hulp, geeft af en toe een peptalk en houdt op die manier een vinger aan de pols.

In het  verleden hebben Silvo en Irma al meer ‘buitenlandse’ vriendschappen gesloten. Zo heeft Silvo vroeger de pastoorsopleiding van een jongen uit Inda gefinancierd, waar de stichting “Kids to School India” uit voortgevloeid is die Silvo heeft opgericht.

Ook hebben ze een jaar lang een Iraakse vluchteling opgevangen en, via Europa Kinderhulp, 4 zomers  achtereen het Engelse jongetje Tyrone een fijn e vakantie in hun huishouden geboden als vakantiegastouder.

Silvo en Irma hebben ook nog steeds wekelijks omgang met hun pleegzoon die tijdens zijn vroege jeugd 6 jaar lang bij hen heeft gewoond en bieden hem nog altijd een mooie zomervakantie op hun prachtige plek in Hoonhorst.

Meerdere keren per jaar helpt Silvo mee met de kledingactie, de inzameling voor de voedselbank en de organisatie van de Ouderendag.

Volgens Silvo moeten we zijn vrijwilligerswerk niet zo bijzonder maken. ‘Ik ben ook heus geen heilige en ik doe niks wat een ander niet ook kan’, zegt Silvo. Hij vind het de normaalste zaak van de wereld om naar een ander om te kijken, dat gaat bij hem automatisch. ‘En niet alleen naar de buurman…. Doe ook eens iets voor iemand die je niet kent of voor iemand waar je niets mee hebt’!

Silvo vindt vrijwilligerswerk vaak ook spannend; er komt altijd wel iets bijzonders op je pad! Iedereen kan op zijn eigen manier iets bijdragen; Gewoon doen!!!

Tekst en foto: Eva Salari

Artikel delen: