Vitrine schildersmuseum Meesters ingericht - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Vitrine schildersmuseum Meesters ingericht

DALFSEN – In het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele+ is een grote vitrine ingericht met materialen en gereedschappen van het voormalig schildersmuseum Meesters. Het werd tijd om een belangrijk gedeelte van dit museum aan het grote publiek te tonen.

Alles is ingedeeld in groepen. Zo is er een groep met verschillende soorten glas, van een varkensblaas van heel vroeger en geolied papier tot mica, figuurglas, draadglas, spiegelglas en thermopane, voorbeelden van glas in lood. Ook gereedschappen als een glasdrager, een glastang, diverse glassnijders, rondsnijders, een glaspen-apparaat en diverse stopmessen liggen overzichtelijk uitgestald.

Een groep met grondstoffen voor verf als gips, kalk, ijzeroxide en zilverzand.

Behangmateriaal als papyrus (heel oud), behangplaksel en behangrand.

Behanggereedschap als een behangschaar, slagmes, schietlood, behangstoffer, een aandrukrol maar ook een heel oude behangwals met patronen.

Gereedschap om imitatiehout en -marmer te maken als een daskwast, klopkwast en diverse stalen kammen.

Ook is er aandacht voor de eerste schilders (holbewoners) met een vuistbijl, houtskool en de allereerste kwast van twijghout.

Oude verfpotten als een stenen verfpot, een ijzeren verfpot, een verzetpot, een schelp en een houten klaploper.

Het onderdeel goud met een goudkussen met bladgoud, goudstoffer, hazepoot, goudlegger, goudlak, rode bolus en een voorbeeld van een franse lelie in goud.

Speciaal aandacht voor de foto met de haan en de bol van de  Willibrorduskerk in Vilsteren die recentelijk van nieuw bladgoud is voorzien door Grobbee Schilder & Totaalonderhoud uit Dalfsen.

Schuurmiddelen als puimsteen, tongvel, haaienvel en akkerpaardestaart.

De witkwast en blokwitkwast zijn te zien.

Verfafbranders en verfkrabbers zijn te bewonderen o.a. de benzine-afbrander en de printafbrander.

De eerste ijzeren verfmolen is te zien die gebruikt werd om loodwitverf te maken. Ook een marmeren wrijftegel met een hardstenen loper om verf fijn te malen. Deze manier van werken werd al in de 12de eeuw toegepast.

Het pronkstuk is een verfmaalsteen uit ongeveer 1800 die gevonden is in de bouwput van de familie Wijnberger. Deze verfmaalsteen is geschonken aan het schildersmuseum Meesters en is uniek in heel Nederland.

De foto’s in de fotocollage van de verfmaalsteen zijn beschikbaar gesteld door Jan Wijnberger.

Kortom: Heel veel, heel oude en moderne schildersattributen zijn aanwezig en het geheel is zeker een bezoekje waard. Alles is voorzien van nummers en namen.

Ook liggen er enkele zeer oude boeken ter inzage.

Het geheel is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Historisch Centrum Ab Goutbeek. Maandag tot en met donderdag van 9.30 – 12.00 en van 13.30 – 16.00 uur. Vrijdag van 9.30 – 12.00 uur.

Het geheel is ingericht door Ep Meesters en Gerard Haarman met grote dank aan Jan Wijnberger.

 

Foto's 2
Vitrine schildersmuseum Meesters ingericht - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: