Vrijwilliger(s) van de maand oktober 2018

Vrijwilliger(s) van de maand oktober 2018

Dalfsen – Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn. De Vrijwilligers van de maand oktober 2018 zijn Jan en Willie Koerhuis.

Jan en Willie zijn voorgedragen tot vrijwilligers van de maand door PB Hessum en de horeca Hessum. Ze zijn beiden al vanaf jonge leeftijd gepassioneerde vrijwilligers. Ze zijn hier op eigen initiatief mee begonnen maar kregen wel ondersteuning van hun ouders. Hun zus, die niet in Hessum woont, is al net zo’n gedreven vrijwilliger.

Jan is in 1970 begonnen bij de Katholieke Plattelandsjongeren. Hij deed daar, 12 jaar lang, bestuurswerk; eerst in Vilsteren (JoLeVi), later ook regionaal.

In ’84 werd Jan gevraagd om de jeugdafdeling van de voetbal in Vilsteren op te zetten. Dit heeft hij samen met Ben Rientjes gedaan. Sindsdien is Jan niet meer uit het bestuur van VV Vilsteren weg te denken. Hij is ook voorzitter geweest maar inmiddels al een jaar of 9 penningmeester.

Ook al is Jan niet een echte voetballiefhebber; hij staat regelmatig een poosje te kijken naar een training waarbij iedereen veel plezier heeft. ‘Daar doe je het voor’, zegt Jan. ‘Maar ook voor mezelf hoor, het is mijn grote hobby. Als Kind wilde ik eigenlijk al boekhouder worden’, zo vertelt hij.

Verder is Jan al vele jaren actief bij de katholieke kerk.Hij is al jaren acoliet en tegenwoordig ook af en toe voorganger.

Sinds 1,5 jaar bestuurt Jan om de week op vrijdag de buurtbus die van Dalfsen via Vilsteren en Ommen naar Lemele rijdt. Een heel leuke activiteit waarbij hij allerlei soorten mensen in de bus ontmoet en tegelijk ook de leefbaarheid in Vilsteren helpt bevorderen.

 Willie zat als kind bij de KMG (Katholieke Meisjes Gilde) en vanaf haar 16e ging ze zelf leiding geven aan de meisjes. Toen al was Willie gek op dansen en vond het dan ook erg leuk om de meisjes dansjes aan te leren voor de jaarlijkse uitvoering. Op die manier is ze uiteindelijk in het vrijwilligerswerk blijven hangen.

Tegenwoordig doet Willie veel voor de Caritas, samen met Geesje Hendriks. Vanuit de Caritas bieden ze financiële ondersteuning bij bijzondere uitgaven voor de minder draagkrachtigen en steunen ze een actie in de Gemeente Ommen waarbij minder draagkrachtigen een bijdrage krijgen aan het einde van het jaar.

1x per jaar hebben ze een speciale thema-viering vanuit de Caritas waarbij er presentjes achter in de kerk staan die Willie en Geesje verzorgen. De bedoeling is dat iedereen een presentje meeneemt en daarna bij iemand op bezoek gaan om het presentje te geven. Op die manier is er aandacht en zorg voor elkaar en dat vindt Willie erg belangrijk.

Verder maakt Willie al zo’n 20 jaar het parochieblaadje samen met haar vriendin Ineke Rietman. Niet te vergeten is Willie ook nog vrijwilliger bij de Ouderensoos in Vilsteren; een doelgroep waar Willies hart ligt.

Net als Jan is Willie erg betrokken bij de gemeenschap. Ze heeft zich dan ook jaren ingezet voor de activiteitencommissie van PB Hessum en is nog steeds nauw betrokken bij veel activiteiten, zoals op dit moment, de balkenbrijwandeltocht.

Het grote succesverhaal van Willie is zonder twijfel de realisatie van de Duo-fiets in Vilsteren. Het project is spontaan ontstaan in een gesprek met Dania Veltmaat en dankzij het enthousiasme en de inzet van deze 2 dames gerealiseerd.

Willie vertelt glunderend hoe ze binnen een jaar ongeveer €11.000,- bij elkaar hebben gekregen en hoe fantastisch de Vilsterse gemeenschap hen op allerlei manieren heeft gesteund. De dames hebben verkleed op de markt gestaan, in Den Haag een ludiek filmpje opgenomen en andere avonturen beleeft om geld in te zamelen.

Niet alleen de ‘kick’ dat het gelukt is, maar vooral de enthousiaste reacties en lachende gezichten van de gebruikers van de Duo-fiets geven enorm veel voldoening.

Jan geeft aan dat je het wel heel nobel kunt brengen, dat je veel voor een ander doet. Maar vrijwilligerswerk doe je ook voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Het  is ook enorm leerzaam;  de ervaringen neem je heel je leven mee.

Artikel delen: