Wat zou het Taalpunt zijn zonder haar taalcoaches?! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Wat zou het Taalpunt zijn zonder haar taalcoaches?!

DALFSEN – LEMELERVELD – NIEUWLEUSEN – Dinsdag 13 november j.l. hebben 12 nieuwe taalcoaches hun certificaat ontvangen uit de handen van wethouder Jan Uitslag. Zij gaan aan het werk in taalgroepen van Landstede, Deltion, Taalpunt (Koffie en taalgroepen) of men gaat individueel met een taalvrager aan de slag.

Onlangs zijn er weer 12 vrijwilligers uit onder andere Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen gecertificeerd. Zij zijn nu officieel taalcoach. Zij hebben 4 middagen van 13.30-16.30 uur een training gevolgd. Hierin kwamen onderwerpen als: Lezen, schrijven, spreken en luisteren aan de orde.

Er zijn 6 coaches gecertificeerd die op de maandagmiddag van 13.00 tot 14.30 uur in Het Kruispunt statushouders begeleiden bij het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast gaat er een coach aan het werk in een groep die onlangs gestart is. Hier krijgen Dalfsenaren taalles van een docent van Deltion en coaches van Taalpunt.
De andere coaches worden 1 op 1 gekoppeld aan statushouders of Nederlandse laaggeletterden. Laaggeletterde mensen zijn mensen die zich in het dagelijkse leven niet kunnen redden met de taal. Zo is het voor hen bijvoorbeeld moeilijk om een TomTom te bedienen of het etiket van een medicijnendoosje te lezen.
Ook zijn er coaches aan het werk op de donderdagmorgen in De Overkant aan het plaatselijke kerkplein, op de donderdagavond in de Mozaiek te Lemelerveld en op de vrijdagavond in De Spil te Nieuwleusen. Daar bezoeken mensen uit verschillende landen de taalgroep om door middel van gesprekken en taalspellen, de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.
Al deze groepen en koppels kunnen alleen bestaan met behulp van alle enthousiaste en fijne taalvrijwilligers!!

Lijkt het je leuk om iemand te helpen met het oefenen van de Nederlandse spreektaal?
Wil je iemand leren hoe je een werkbriefje moet invullen?
Kom dan naar het Taalpunt! Daar kun je als taalcoach iets betekenen voor je medemens.
Het is dankbaar werk. Je doet er echt toe.

U kunt bij belangstelling een bericht sturen naar taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl of u kunt bellen met Hanneke Ardesch, de Taalpuntdocent in de gemeente Dalfsen: 06-33834681.
U bent van harte welkom!!

Artikel delen: