Vrijwilliger van de maand november 2018

Vrijwilliger van de maand november 2018

DALFSEN – Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.

De Vrijwilliger van de maand november 2018 is Bertha Hartkamp.

Bertha is uitgeroepen tot vrijwilliger van de maand omdat zij jarenlang vrijwilligerswerk heeft gedaan, met name in Ankum, en dit nog steeds doet. Door de jaren heen heeft ze zich ingezet voor verschillende instanties en is altijd nauw betrokken geweest bij de gemeenschap in Ankum.

Zo heeft ze meer dan 25 jaar leiding gegeven aan de jeugdclubs van de kerk in Ankum en heeft ook altijd bezoekwerk gedaan. Ook is ze coördinator voor de Nierstichting in de wijk. Voor PB Ankum brengt ze briefjes rond in het dorp en bezoekt, samen met haar man Herman, de jarigen die een kroonjaar vieren.

Rond haar 13e jaar begon ze met orgelspelen en viel af en toe in, bij nood, in de kerk in Ankum. Het orgelspelen heeft haar altijd veel plezier gebracht en ze speelt dan ook nog regelmatig orgel in Rosengaerde. Zowel de mensen in de volle zaal als zijzelf genieten daar enorm van. Ook valt ze soms in bij een huiskamerproject in het woonzorgcentrum.

Bertha is ook actief binnen het bestuur van vrouwenvereniging Passage Dalfsen. Hier vervult zij meer een praktische rol, omdat dat naar eigen zeggen het best bij haar past.

Het echtpaar Hartkamp gaat ook wekelijks op bezoek bij een mevrouw in Ankum om wat aandacht en zorgzaamheid te geven. Bertha chauffeert en begeleidt deze dame ook tweewekelijks naar het zwembad in Zwolle en verricht, waar nodig ,wat hand- en spandiensten.

5 jaar geleden is het echtpaar Hartkamp verhuisd van hun boerderij aan de Hessenweg naar het dorp Dalfsen. De betrokkenheid bij de boerderij en de bij de wijk Ankum is altijd gebleven. Ook op de boerderij was er altijd ruimte voor zorg en aandacht voor anderen; zo ook voor een aantal bewoners van Philadelphia Nieuwleusen. Ooit deed zich de situatie voor dat er met de feestdagen voor 1 bewoner geen leiding was. De familie Hartkamp vond het geen enkel probleem om deze bewoner deze dag op te vangen. Een groot succes, want de bezoekjes van 2 bewoners werden uiteindelijk wekelijks. ‘De ene dame was altijd graag gewoon in de woonkamer, terwijl de andere het liefst heel de dag in de stal rondliep. Prachtig!’, aldus Bertha.

Bertha is een nuchtere en praktische vrouw en voor haar voelt het vrijwilligerswerk dan ook niet als een verdienste, maar als de normaalste zaak van de wereld. ‘Het is onze plicht om naar een ander om te kijken’, vindt Bertha. Ze geeft ook aan dat vrijwilligerswerk je ook veel voldoening geeft en veel plezier brengt. ‘Maar’, zegt Bertha, ‘het moet wel leuk blijven en dus niet teveel worden. Er moet ook tijd zijn voor andere dingen’.

Ook is het voor Bertha heel duidelijk dat je vrijwilligerswerk niet alleen kunt doen en dat het thuisfront  er ook helemaal achter moet staan. Haar man Herman heeft haar altijd ondersteund; vrijwilligerswerk is teamwork!

Tekst en foto: Eva Salari

Artikel delen: