Coalitiepartijen kiezen voor oostelijke en westelijke uitbreiding

DALFSEN  – Coalitiepartijen kiezen voor oostelijke en westelijke uitbreiding kern Dalfsen. Amendement voltallige oppositie om ook de optie noord open te houden weggestemd. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandagavond heeft de gemeenteraad van Dalfsen met alleen steun vanuit de coalitiepartijen het collegevoorstel om de kern Dalfsen eerst naar het oosten en vervolgens naar het westen uit te laten breiden aangenomen.

Een amendement van de voltallige oppositie (CU, PvdA, VVD & D66) om het college te volgen om de zogenaamde voorkeursgebieden in het oosten en westen voor nu te verkleinen maar daarbij wel de optie noord open te houden haalde het niet. De optie noord valt daarmee definitief af. Dit is opvallend omdat de verschillende onderzoeken laten zien dat ook noord een aantrekkelijke optie kan zijn.

Zo heeft noord minder landschappelijke kwaliteit, een lagere verwachting van archeologische waarden en is het gebied het beste ontsloten. Het college schermde met de mogelijkheid dat in dit gebied veel grondspeculanten actief zouden zijn. Volgens dhr. Veldhuis (VVD) is dit mogelijk ook het geval in west en daarmee geen goed argument. Bovendien zou het om een beperkt percentage van het gebied gaan. Hierop kwam geen reactie van het college.

Ook vroeg de oppositie aandacht voor een betere toepassing van burgerparticipatie. Volgens de vier partijen had het college een veel beter gesprek moeten voeren met inwoners over welke kant Dalfsen op groeit. Op vragen van dhr. Broere (PvdA) aan de collegepartijen over de kwaliteit van de burgerparticipatie werd tam gereageerd. “Dit is opvallend want burgerparticipatie was een belangrijk thema tijdens de verkiezingen en is bovendien opgenomen in de gezamenlijke raadsagenda” laat dhr. Schrijver (D66) weten. “Voor burgerparticipatie is later nog ruimte”, aldus dhr. Ruitenberg van het CDA.

Een verdere motivering voor de keuze kwam er niet. Ook een beter zicht op de financiële consequenties van de verschillende keuzes was niet nodig volgens de coalitiepartijen CDA & Gemeentebelangen.

Wat betreft de voltallige oppositie is de keuze welke kant Dalfsen op gaat bouwen een wezenlijke vraag. “Een vraag bovendien dat een goed proces met echte burgerparticipatie had verdiend. Een vraag ook waarvoor nog voldoende tijd was geweest om in samenhang met de woonvisie een goed gesprek over te voeren. Er was helemaal geen haast om nu al een keuze te maken waarbij de optie noord afvalt”, verzucht Rietje Lassche (CU) indiener van het amendement.

Dit persbericht namens Christenunie, PvdA, VVD en D66 Dalfsen omtrent de uitbreidingsplannen rondom de kern Dalfsen.

Artikel delen: