Ben Jonkman over de nationale vrijwilligersdag - Foto: Ben Jonkman
Foto: Ben Jonkman

Ben Jonkman over de nationale vrijwilligersdag

DALFSEN – Graag wil ik een stukje schrijven over de inzetbaarheid van de vrijwilligers bij Isala ziekenhuis. Aangezien het vandaag de dag van de nationale vrijwilliger is, lijkt het mij een goed plan om stil te staan bij deze dag.

In mijn vorige werk heb ik veel te maken gehad met sociale contacten, mensen begeleiden in hun moeilijkheden met betrekking tot hun financiële situatie. Toen ik mij ging oriënteren in het vrijwilligerswerk stond een ding vast: omgaan met mensen!
Maar bij wie klop je aan en waar liggen de mogelijkheden om je als een vis in het water te voelen. Dat heeft best nog voeten in de aarde gehad, voordat ik de beslissing nam om te kiezen . Uiteindelijk gekozen voor Isala ziekenhuis in Zwolle. En waarom juist voor Isala? Ik zal proberen uit te leggen waarom. Wat mij bijzonder aanspreekt is dat de gastvrije zorg hoog in de vaandel staat en de patiënt staat centraal. Daarnaast wordt de waardering uitgesproken naar de vrijwilliger omdat zij (de vrijwilliger) een belangrijk onderdeel is van de organisatie.

Isala is een goed, professioneel ziekenhuis en wil graag de beste in haar werk zijn. Het is een mooie zorginstelling met een prachtige locatie.

Zoals ik al zei, vind ik het belangrijk om te gaan met mensen. En waarom? Ik miste het contact met mensen. Voor mij heeft het vrijwilligerswerk een toegevoegde waarde als ik iets kan betekenen voor een ander. En gebeurt dit? Volmondig: ja. Daarnaast blijf ik actief en voor mij heeft het een zinvolle vrijetijdsbesteding. Een steentje bijdragen , verantwoordelijkheid nemen . Je hebt een toegevoegde waarde voor de patiënt, bezoeker en de afdeling. Dit zijn zaken wat bij mij hoort.

2 jaar geleden heb ik mij dus aangemeld bij het ziekenhuis en in een prettig gesprek zou de functie van gastheer aan de orde zijn. Ik heb volmondig daarin gestemd en ben begonnen te werken bij de Centrale Hal. Vanaf de eerste dag voelde het als een warme deken en dat voelt nog steeds zo.

Belangrijk in deze functie is het begeleiden en ontvangen van patiënten en bezoekers. Helpen bij de digitale aanmeldzuil en verwijzen naar de juiste polikliniek. In onze groep onderling heerste een erg goede sfeer. ‘s Morgens om half acht een bakkie doen en verhalen aanhoren van de afgelopen week.

Op enig moment ontstond er een andere functie, namelijk: chauffeur op de golfkar en op een later tijdstip op de shuttlebus, ook wel genoemd een combifunctie. Ik heb deze met beide handen aangegrepen. Het rijden op de golfkar/shuttlebus voor patiënten en bezoekers is dankbaar werk. Daar fungeer ik als uitlaatklep. Ik krijg energie van dit werk. Mensen helpen instappen , kleine gesprekjes aanknopen. Veel patiënten en bezoekers stappen met een tevreden gevoel uit. Dat is niet alleen fijn voor die mensen, maar zeker ook voor mij. Het is voor mij een kleine moeite om iemand z’n dag goed te maken. Dat voelt lekker.

Al met al doe ik dit vrijwilligerswerk met veel plezier.

Ben Jonkman

Artikel delen:
Foto 1