Een kijkersvraag

DALFSEN – Ik ben opgegroeid op een boerderij met het adres Kortersweg  in Dalfsen. Maar ooit was het adres van diezelfde boerderij Rechteren E119. Wie weet wanneer en waarom dat is veranderd? En is er een overzicht met oude en nieuwe adressen?

Wat ik er van weet hadden vroeder de straten en zeker de wegen in het buitengebied geen straatnaam. Je werd toen ingedeeld in wijken. De letter gaf de omgeving aan. In uw geval E dat was dus Rechteren en die 119 dat was het huisnummer in die wijk. De omgeving Milligen en Sterrebos was D. wij hadden D44 en Lente had B als wijk,  rond Hoonhorst was het de C. In begin jaren 60 is de gemeente begonnen met alle straten en wegen een naam te geven.

Je keek je ogen uit wat voor namen er zijn bedacht, want daar had je geen weet van en plotseling stonden er overal bordjes. Wij wisten als kind niet anders dan Achterweg en plotseling stond er een bordje van Sterrebosweg. Toen is er ook niet over nagedacht dat het fout was want eigenlijk had het Sterrenbosweg moeten zijn.

De boeren hadden van het melkfabriek ook een nummer. Dat waren de koperen lettercombinaties welke op de melkbussen stond. Een beetje melkrijder kende elke boer van hun busnummer, die ratelde dat zo op.

Telefoon

Ons telefoon abonnee nummer uit die periode bestond slecht uit 3 cijfers: 571 en daar kon je het mee doen. Het kengetal van Dalfsen was toe dacht ik 05204

Inzender:

Bedankt voor het plaatsen van een item n.a.v. mijn vraag. Ik meen me nog (heel vaag) te herinneren dat een oom van mijn vader (die volgens mij bij de gemeente werkte) op zijn fiets langs de boerderijen ging om de huisnummerbordjes te bevestigen.

 

Artikel delen: