Ook zij laten een poepje - Foto: Gruune Jopie
Foto: Gruune Jopie

Ook zij laten een poepje

OOSTERDALFSEN – Vanmorgen lag er weer eentje, keutel  of uitwerpsel van een dier dat veel voorkomt tegenwoordig. Ze lopen in het donker over ons bedrijf en soms zie ik ze als ik s’avonds met de auto of trekker rond rij. Overdag heb ik ze nog nooit gezien en ik weet nog heel goed toen ik de eerst burcht van hen vond in de bos achter ons.

Ja, de familie Das was gearriveerd en binnen een paar jaar was er een 2e en nu zelfs een 3e en 4e burcht. Ze hebben een ongelofelijke kracht in hun poten waarmee ze een grond verzetten waar een minikraan jaloers op is. Dat kan in een stuk bos geen kwaad maar als je als boer of kweker dat in je land hebt, word je er niet vrolijker op.

Het zijn nogal logge en ronde beesten die lijken op en kleine hond en dat dacht ik dus ook de eerste keer. Wel een laat moment om de hond uit te laten, dacht ik toendertijd. Zijn witte streep aan de zijkant deed me al snel veranderen van gedachte en ik was blij dat ik een Das in levende lijve zag. Heb het toen gemeld aan de Stichting Das en Boom. Er kwam een mevrouw kijken en de plaats werd vastgelegd. Ik heb later begrepen dat de Stichting is opgeheven vanwege de aantallen Dassen die her en der werden waargenomen.

De Das eet van alles waaronder fruit en bessen. In de keutel kun je pitjes zien, waarschijnlijk van Taxus waar ze gek op zijn en die nogal veelvuldig op ons erf staan. Ze eten echter ook vlees en kunnen beperkt jagen op wild wat rust of gewond is. Door hun logheid kunnen ze niet ontzettend snel lopen. Ze eten ook kevertjes en de rugschildjes van deze kevertjes kun je ook in de keutel zien.

 

Ik heb in het verleden wel eens een excursie Dassenburcht gegeven maar ik heb gehoord dat in het Vechtdalgebied tussen ons en het Mooi Rivier, maar liefst 17 Dassenburchten zijn. Ze waren ooit beschermd en zeldzaam.

 

Groet Gruune Jopie

Artikel delen:
Foto 1