Uitleg wanneer Taxus dodelijke is - Foto: Gruune Jopie
Foto: Gruune Jopie

Uitleg wanneer Taxus dodelijke is

DALFSEN – Mooi dat ik een reactie op stukje van de das krijg. Taxusbessen opeten zou toch dodelijk zijn? Reageert een dame gisteren. Dat zal ik uitleggen.Een plant heeft als doel zich te vermenigvuldigen en ik had vroeger een docent Biologie die zei altijd : ons aller enige doel op deze aarde is voortplanten en zorgen dat we onze soort in stand houden.

 

Nou die zit, maar klopt wel. Ook voor die Taxus dus. Hij geeft dus vruchtjes en hoopt dat er dieren zijn die ze opeten en ergens anders weer uitpoepen en dat op die manier de Taxus soort verspreid wordt en in stand word gehouden. Vruchtje is mooi rood en opvallend voor dieren, alleen wil de Taxus niet hebben dat de dieren de kern, de pit kapot bijten want dan komt het zaadje niet meer op.

Nou en daar komt de aap uit de mouw, de Taxus maakte de pit giftig zodat dieren die de pit kapot beten er aan dood gingen en de dieren die de pit niet kapot kauwden bleven leven en beloond werden met de vitaminen van het rode vruchtomhulsel. Slim toch?

 

Ik had vroeger een Fries op school zitten die een Taxus bes opat, waar ik bij stond, hij ging er niet dood aan en heeft later gelijk met mij examen gedaan op de Tuinbouwschool. Hij slikte de pit gewoon door en het is dus bekend, google maar eens, dat kinderen die taxus bessen eten niet behandeld hoeven te worden maar gewoon de volgende dag de bes in de wc deponeren. Mits ze daar hun poepje doen natuurlijk.

 

Dus, daarom eten Dassen Taxus bessen en gaan er niet dood aan.

 

Ooit heb ik meegemaakt dat een boer zijn tuin leeghaalde en de planten op een bult in het weiland gooide, daar zaten Taxus struiken tussen en daar aten zijn Pinken ( halfwas Koeien) van, die dus de volgende dag dood in de wei lagen. Ook is dit bekend van Paarden en Pony’s dis Taxus eten en dan heb ik het over het ook over het loof wat erg giftig is.

 

Resume, Taxus loof en pitten zijn erg giftig en het rode vruchtvlees dus niet.

 

Groetn Gruune Jopie

Artikel delen:
Foto 1