Autodelen in Dalfsen: wat zijn de mogelijkheden?

Autodelen in Dalfsen: wat zijn de mogelijkheden?

Autodelen wordt steeds populairder. Ook in Dalfsen is autodelen aan een opmars bezig. Dat is erg positief, want autodelen is goed voor het milieu én het verlaagt ook nog eens de parkeerdruk. Wat houdt autodelen precies in? En hoe kun je aan autodelen doen in Dalfsen?

Particulier of via een organisatie

Autodelen houdt in dat verschillende personen of bedrijven gezamenlijk van een deelauto óf wagenpark gebruik maken. Er zijn verschillende manieren waarop je aan autodelen kunt doen. Zo is er klassiek autodelen. Dan huur je een auto via een organisatie. Je reserveert de auto via een handige app. De deelauto kan vervolgens opgehaald worden op een vaste standplaats en geopend worden met een speciale code, app of kaart. Dan heb je ook nog het zogenoemde oneway carsharing. Dit houdt in dat je de deelauto ook op een andere plek in de afgesproken zone kunt neerzetten. Het is ook mogelijk om de auto van een particulier te lenen. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om zelf jouw auto te verhuren.

Aanbieders in Dalfsen

Er zijn verschillende platformen en organisaties die autodelen mogelijk maken. Wil je een deelauto huren in Dalfsen? Dan zijn er op MyWheels een aantal auto’s te vinden die je kunt huren. Dit zijn auto’s van particulieren en organisaties. Andere voorbeelden van platformen en organisaties voor autodelen zijn: ConnectCar, Snappcar (alleen voor particulieren), Greenwheels, StudentCar, car2go en Buurauto.

Voordelen

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen beweegredenen om aan autodelen te doen. Een eigen auto hebben is heel handig, maar ook heel duur als je de auto maar weinig gebruikt. Een auto delen biedt dan de oplossing. Op deze manier kun je bijvoorbeeld weer de apk-keuring, reparaties en de wegenbelasting bekostigen. Autodelen is ook erg duurzaam, want er zijn namelijk minder auto’s op de weg. Dit vermindert weer de uitstoot van uitlaatgassen. Als mensen vaker een auto delen, dan hoeven er ook weer minder auto’s geproduceerd te worden. Hierdoor worden er ook weer minder schadelijke stoffen de atmosfeer ingeblazen. Tot slot zorgt autodelen ervoor dat het parkeerprobleem minder wordt. Parkeren in de stad is een schaars goed. Deelauto’s hebben vaak eigen parkeerplekken. Hoe meer auto’s we delen, hoe minder ruimte we uiteindelijk nodig hebben.

Autoverzekering

Verhuur jij als particulier jouw auto aan anderen? Dan is het goed om te weten dat jouw ‘normale’ autoverzekering geen schade vergoedt. Het is dan raadzaam om een speciale verzekering voor autodelen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) af te sluiten. Deze verzekering geldt dan voor jou, maar ook voor de huurder. Verhuur jij jouw auto via een organisatie? Dan wordt jouw autoverzekering tijdelijk vervangen door een verzekering die de huurder van je auto automatisch afsluit als hij of zij gebruikmaakt van de deelauto. Hoe je verzekerd bent, verschilt weer per organisatie of platform.

Leuk om te lezen dat jullie SnappCar daar ook noemen als aanbieder in Dalfsen! Nu hebben wij ook een speciale pagina voor de inwoners uit Dalfsen: https://www.snappcar.nl/auto-huren/dalfsen.

Bron foto: Pixabay / Kaboompic

Foto 1
Artikel delen: