Japan en Heileuver/ Heileuver en Japan - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Japan en Heileuver/ Heileuver en Japan

DALMSHOLTE – Heileuver onderhoudt al jaren nauwe betrekkingen met Japan vanwege Japanse stagiaires, via overzeese familie en omdat Heileuver ook niet vies is van een heerlijk bord sushi. De stagiaires komen via SUSP; een organisatie die wereldwijd agrarische studenten en agrarische bedrijven met elkaar verbind.

 

En Heileuver heeft in de loop van de jaren al heel wat Japanse studenten mogen ontvangen en op menig Japans bedrijf wordt inmiddels al Nederlandse boerenkaas geproduceerd.

De komende maanden staat het Schilderijenhuis in het teken van Japan. Marijke en Wim van Wijngen uit Balkbrug  verzamelden via hun Japanse vriendin Yoneko Kojima een omvangrijke collectie kimono’s.  Een gedeelte van de kimono’s is afkomstig uit een school waar onderricht werd gegeven in de klassieke theeceremonie.

Als een Japanse vrouw een kimono aanschaft is dat heel persoonlijk; er wordt gekeken bij welke gelegenheid ze het moet dragen, hoe oud ze is en in welk seizoen.

De textielkunstenares Marijke van Wijngen kan eindeloos vertellen over haar verzameling kimono’s en op zaterdag 16 februari doet ze dat voor publiek. Van 13.30 tot 16.00u is ze aanwezig in de galerie en vertelt over de kimono en alle rituelen die daarbij horen. Voor alle geïnteresseerden vrij toegankelijk. De Japanse Yohei en Sako; beide stagiaires van SUSP luisteren het geheel op met een workshop origami, lekkere hapjes en gezamenlijk drinken we de groene macha thee. Yohei experimenteerde met verschillende ingrediënten en een experiment resulteert in een heerlijke yuzu-kaas. Hij presenteert die kaas officieel tijdens de expositie.

Kortom een evenement om naar uit te kijken. MEET AND GREET JAPAN.

Openingstijden ma- wo-do-vr van 9.00 tot 18.00 zaterdag van 9.00 tot 17.00 dinsdag en zondag gesloten.

Foto 1
Artikel delen: