Tuinexpo in Luttenberg: Twintigjarig bestaan - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Tuinexpo in Luttenberg: Twintigjarig bestaan

LUTTENBERG –  Twintigjarig bestaan van de niet alleen de groenste beurs maar ook nog eens de gezelligste van Oost-Nederland. Hoveniers en standhouders (ook uit Dalfsen) pakken flink uit voor jarige Tuinexpo Salland. Laten we beginnen met het feestelijke nieuws: de editie 2019 van Tuinexpo Salland wordt gehouden op 22, 23 en – 24 februari, deze gaat de boeken in als de twintigste editie.

Dat zal ongetwijfeld reden zijn om met alle vrijwilligers nog een glaasje te drinken, maar eerst is het credo vooral: handen uit de mouwen! In eerste instantie letterlijk omdat de manege in Luttenberg volledig op de schop gaat om ruimte te bieden aan de tweejaarlijkse tuinbeurs.

Maar als de voorbereidingen zijn afgerond, is er dat prachtige gevoel van gezamenlijke trots. Tuinexpo Salland heeft een reputatie op te houden als groenste beurs van Oost-Nederland en ook dit jaar kunnen we de bekende slogan ‘Het voorjaar begint in Luttenberg’ weer van stal halen.

Een flink aantal hoveniers heeft zich ondanks een meer dan goed gevulde orderportefeuille namelijk weer bereid verklaard een modeltuin aan te leggen. Of misschien moeten we tegenwoordig wel zeggen tuinconcept. Het aanbod loopt uiteen van de moderne, eigentijdse tuin tot de prairietuin en van de Madurodamtuin tot een tuin met klimwand en kabelbaan voor de kinderen. De rode draad? Onderhoudsvriendelijk!

 

Boekenruil en ‘Secret Garden’

We pikken er twee uit. Oudgediende Hoveniersbedrijf Berentschot presenteert het vernieuwende concept van de prairietuin. Binnen dit concept kun je kiezen uit uitgebalanceerde combinaties van sterke, kleurrijke vaste planten. Ze hebben een lange bloeiperiode en er is nauwelijks onderhoud nodig. Top Garden Hoveniers mikt juist op de jonge gezinnen door in de modeltuin zowel een klimwand als een kabelbaan aan te leggen. “In de tuin gaat het om (be)leven. Het moet een plek zijn waar het hele gezin zich thuis voelt”, verklaart eigenaar Hilco Kragt zijn keuze.

Hoewel ze bepalend zijn voor de aantrekkingskracht van Tuinexpo Salland zijn de modeltuinen niet de enige blikvanger. Het aanbod standhouders voor deze jubileumeditie is namelijk ook erg groot en gevarieerd. Van hondenvoeding tot kunstgras, van steigerhouten meubelen tot groene energie en van bodembedekking met perzikstenen tot bamboekussens. “Het is een mooie mix. Wat velen met elkaar verbindt, is het woord duurzaamheid. En in dat licht hebben we ook het initiatief genomen voor een boekenruil. Als je de Tuinexpo bezoekt, kun je in een speciale boekenkast op zoek naar een leuk tuinboek of tijdschrift over tuinen. Je kunt alleen inbrengen, alleen meenemen, maar ook ruilen”, vertellen Ineke Mollink en Els Tijs namens de organisatie.

De vernieuwing c.q. verjonging van het bestuur heeft meer goede ideeën opgeleverd. Er is namelijk ook het initiatief genomen voor een ‘Secret Garden’. Dat klinkt mysterieus, maar de twee woordvoerders doen verre van geheimzinnig over het concept: een plein met foodtrucks en andere ambassadeurs van lekker eten. Wat ze gaan bereiden, blijft wel in nevelen gehuld. “Het is in ieder geval onze knipoog naar het gevoel van buiten leven. Hier wordt een tweede terras gecreëerd waar je gezeten aan een picknicktafel heerlijk kunt zitten, relaxen en genieten.”

Dalfser bedrijven:

Ook bedrijven uit Dalfsen zijn op deze beurs vertegenwoordigd:

Jopies Groenewereld legt een paar prachtige tuintjes aan en Swinggard uit Dalfsen staat er met tuinmeubilair. Extra reden om hier heen te gaan. En Dalfsennet zal daar ook rond huppelen.

Meer informatie over data, tijden, locatie en standhouders vind je op www.tuinexposalland.nl

Artikel delen:
Foto's 4
Tuinexpo in Luttenberg: Twintigjarig bestaan - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Tuinexpo in Luttenberg: Twintigjarig bestaan - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Tuinexpo in Luttenberg: Twintigjarig bestaan - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto