Naamborden - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Naamborden

OUDLEUSEN – Al geruime tijd is de Historische werkgroep Oudleusen bezig met het uitwerken van de plannen voor het DNA van Oudleusen. Als werkgroep van de Historische Kring Dalfsen krijgt de werkgroep de kans om ook in Oudleusen iets te realiseren van de door de gemeente Dalfsen beschikbaar gestelde gelden na de spectaculaire opgravingen in Oosterdalfsen.

Dit alles onder de titel Het DNA van Dalfsen. Oudleusen richt zich op de lange agrarische geschiedenis van het dorp die zo’n 5000 jaar teruggaat. Om dat zichtbaar en tastbaar te maken is gedacht aan het terugbrengen van de vaak eeuwenoude boerderijnamen op de gevels. Deze namen zijn grotendeels uit het gedachtengoed van Oudleusen verdwenen. Toch vertegenwoordigen deze namen een stuk lokale geschiedenis. Ook zijn bij de verplichte naamsaanname in de Franse tijd vaak de namen van de boerderijen van de bewoners gekozen als achternaam. Dit vinden we tot op de dag van vandaag terug in namen als Scherpenkate ( erf Scarpencote al genoemd in 1520), Heijink (1420), Hogenkamp, Goos e.v.a.

Omdat veel van deze oude erven afgebroken zijn door verlegging van de Hessenweg en de ruilverkaveling kunnen niet alle namen worden teruggebracht. Daarom komt in de kern van Oudleusen een ‘Marketafel’ waarop een oude kaart van rond 1850 wordt afgedrukt met daarop de plaats en de naam van de oude boerderijen zoals ze in de kadastrale atlas van 1832 zijn vastgelegd. Ter ondersteuning van deze projecten word een film / documentaire gemaakt van de agrarische geschiedenis van Oudleusen. Om een goede start te maken met de boerderijnamen wordt op 27 februari, ’s avonds om 20.00 uur een informatieavond gehouden in de Wiekelaar. Alle bewoners van het buitengebied van Oudleusen krijgen een brief thuis met uitleg over dit project. Zij die belangstelling hebben worden van harte uitgenodigd voor deze informatieavond. Het gebied wordt begrensd door de oude gemeentegrens met Nieuwleusen en de markegrenzen langs Stouwe, Veldweg en de Vecht.

Historische werkgroep Oudleusen
Willie van Oenen.

Artikel delen: