Werken in zorg en welzijn - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Werken in zorg en welzijn

DALFSEN – De week van zorg en welzijn is begonnen. In deze week openen zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in deze sector.

De week van zorg en welzijn is begonnen. In deze week openen zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in deze sector. Ik kijk op de website https://weekvanzorgenwelzijn.nl/ en bij het laatste nieuws zie ik Tom, voormalig beroepsmilitair die binnenkort begint met een omscholing naar Maatschappelijke Zorg. Ik herken veel in het verhaal van Tom. Ik was ook beroepsmilitair en heb de opleiding Maatschappelijke Zorg gevolgd. Ondertussen werk ik alweer een paar jaar met heel veel plezier bij verschillende welzijnsorganisaties.

Afgelopen weekend sprak ik op de Damito Beurs een mevrouw die op het punt stond zich om te laten scholen naar een baan in de zorg- en welzijnssector. Ze vroeg of het mogelijk was om een keer met een collega mee te lopen zodat ze een beter beeld krijgt van wat welzijn precies inhoudt. En dat is nou precies het idee van deze week. Ik kan haar natuurlijk mijn eigen ervaringen vertellen maar voor een goed beeld van het welzijnswerk, kan ze beter een keer een dag meelopen.

Want hoe leg ik uit wat voor effect bijvoorbeeld koersbal heeft op een groep senioren? Of hoeveel verschil een goed bemiddelde vrijwilligersfunctie kan maken in iemands leven? Of hoe fijn het is om mantelzorgers te ondersteunen of te ontlasten zodat ze hun zware taak vol kunnen houden? Een taalcoach zoeken zodat iemand beter Nederlands kan leren en daardoor beter mee kan doen in onze samenleving? Door slimme technologie ervoor kunt zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Door mensen aan elkaar te koppelen, eenzaamheid tegen kunt gaan?

Welzijnswerk is niet met een paar woorden te beschrijven. Het effect wel. Het zorgt er voor dat een ieder op z’n eigen manier mee kan doen aan de samenleving. En dat geeft een goed gevoel. Oók voor de mensen die werkzaam zijn in de welzijnssector.

Ivonne Saueressig
Vrijwilligersmakelaar

 

Wil je helemaal niet in de zorg, Dalfsennet kan ook nog vrijwilligers gebruiken, het is maar dat je het weet.

Foto's 2
Werken in zorg en welzijn - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: