Feijen komt uit Duitsland - Foto: Gruune Jopie
Foto: Gruune Jopie

 Feijen komt uit Duitsland

DALFSEN – Zoals beloofd zou ik nog eens in de geschiedenis van Maalderij Feijen duiken. De huidige generatie Feijens die aan het roer is van de onderneming stuurt me naar Bernard de aannemer want die weet alles en hij weet vlot te vertellen dat het de 6e generatie is die nu regeert.

Het vinden van Bernard is niet zo moeilijk want ik ken hem als iemand die altijd in zijn tuin aan het werk is,  dus die schiet ik hem wel een keer aan als ik er langs rijd. Aan de Welsummerweg woont een hele rij Feijens en degene die het kortst bij me woont is dus Bernard. Vroeger had hij een aannemersbedrijf en daar ligt een hele geschiedenis aan vooraf. Bernard leerde voor timmerman en moest stage lopen bij zijn, toen nog, toekomstige schoonfamilie. Ook een manier om aan de vrouw te komen dus, stagelopen.

Al weer 81 jaar is hij nu en al een hele tijd geen aannemer meer, veel bouwkundig getekend, gebouwd en gedaan en vaak voor de familie Feijen, want dat zijn er nog al wat in ons durpie. De luifel aan de fabriek aan de Zuidkant van de fabriek was zijn eerste werk opdracht waarmee hij officieel aannemer werd in 1961. Van Bernard kreeg ik bijgevoegde tekeningen en hij heeft een compleet archief over de Feijen familie.

Terug in de tijd.

In 1821 vestigde JGO Feijen, uit het Duitse Lingen zich in Dalfsen als molenbouwer en wel op het Woltershof en dat is waar nu de Parkeerplaats bij de Jumbo is. De hele hoek tussen Wilhelminastraat, Bloemendalstraat en de Emmastraat werd zo genoemd en was eigendom van de familie Wolters die ook uit het Duitse Lingen kwam van oorsprong. Ze zullen elkaar ongetwijfeld verteld hebben hoe prachtig dat Dalfsen wel niet was en wat voor ontzettende leuke mensen er toen ook al woonden.

Nou die familie Feijen waren molenbouwers en lieten er geen gras over groeien. JGO vroeg en kreeg een vergunning bij een winkelpand, in 1833 voor een olie windmolen die door paarden aangedreven werd. Het pand staat er nog steeds en is in 1980 nog gerestaureerd door Bernard Feijen, niet wetende dat zijn overgrootvader daar ooit begonnen was. Die molen werd dus gebouwd op de Woltershof en na 2 jaar verplaatst naar de huidige plek waar nu Feijen gevestigd is aan de Rondweg.

In 1929 is de molen afgebrand en de Feijens gingen niet bij de zakken neer zitten maar bouwden in 1930 een moderne nieuwe machine maalderij.

Molenbouwers zogezegd en dus bouwden ze er nog eentje in Dalfsen en wel achter garage Hulsman en ik kan me nog vaag herinneren dat de stomp er vroeger nog stond. Jopie is er vlakbij geboren en kuierde daar dus wel eens rond in zijn jeugdjaartjes.

Ondertussen is nu dus de 6e generatie aan de macht en molens bouwen doen ze niet meer maar voer maken des te meer.

Een belangrijke verbouwing werd getekend en georganiseerd door Bernard in 1960. De capaciteit werd aanzienlijk uitgebreid werd moest door de schaalvergroting in de landbouw. In 1995 is de “Gereedprodukt Silo” ( wat een mooi woord) gemaakt waar de bulkwagens onder geladen worden.

Er valt nog veel meer te vertellen over de Feijens maar kijk maar eens in een oude uitgave van Rondom Dalfsen van de Historische Kring want daar heeft Ben Kloosterman ooit pagina’s geweid aan de firma Feijen.

Groet Gruune Jopie

Foto's 2
 Feijen komt uit Duitsland - Foto: Gruune Jopie
Foto: Gruune Jopie
Artikel delen: