Positief ouder worden

DALFSEN – “Saam Welzijn gelooft in een inclusieve samenleving waarin ook ouderen mee kunnen blijven doen, zich gekend, gezien en gewaardeerd voelen.”

Het beeld van ouder worden in de samenleving verandert. We leven langer, wij willen en worden geacht zo lang mogelijk in onze eigen woning te blijven wonen, we zijn veelal tot op hoge leeftijd actief en vitaal. Mede daarom is het van belang dat wij ons bewust zijn van een aantal aspecten die kunnen helpen om betekenisvol oud(er) te worden.

Hieronder kunt u lezen vanuit welke waarden Saam Welzijn werkt en wat onze visie is op het ouder worden.

Streef naar een betekenisvol en zinvol leven
Geef zin en betekenis aan uw leven en volg hierbij uw hart. Kies een zinvol doel omdat dat plezier, betekenis en voldoening geeft. Het maakt tevreden, geeft energie, het vervult met dankbaarheid en gevoelens van geluk. Weet u dat te realiseren? Dan draagt dat bij aan goed oud worden.

Houd uw sociale contacten op peil
Wilt u vitaal ouder blijven? Dan heeft u een sociaal netwerk nodig om niet in een isolement terecht te komen. Mensen in uw nabijheid om te troosten, te helpen, te laten lachen, uw verhaal aan te vertellen, om een avondje mee uit te gaan, en een diepgaand motiverend gesprek enzovoort, dit is van onschatbare waarde. Maak daarom geregeld tijd vrij om uw vriendschappen en relaties in stand te houden en waar mogelijk uit te breiden.

Blijf lichamelijk actief
Over het belang van dagelijks bewegen en sporten wordt veel ge-schreven. Geregeld in beweging zijn helpt u gezond oud worden. Lichamelijk activiteit reduceert enerzijds stress, en zorgt aan de andere kant ook dat u energie krijgt. Daarbij is dagelijks een half uur inspannen de richtlijn. Zeker als u veel tijd zittend doorbrengt. Door elke dag te wandelen, fietsen, zwemmen, helpt u kwaaltjes en ziekte te vertragen of soms te voorkomen.

Blijf geestelijk actief
Lees boeken, kranten en tijdschriften, maak puzzels of schrijf brieven: zo houdt u uw geheugen in conditie. Zorg er tevens voor dat u digitaal enigszins bij blijft, zodat u mee kunt praten en mee kunt doen met bijv. WhatsApp, informatie op internet kunt opzoeken, een mailtje kunt sturen, enz. Stel u op de hoogte van het gemak en de ondersteuning die technologie u kan bieden. Het hoort bij de tijd waarin u leeft.

Anticipeer op de toekomst
Denk tijdig na en praat met uw omgeving over een aantal belangrijke vragen zoals: waar wilt u oud worden? Wat zijn de financiële consequenties van een nieuwe levensfase? Welke woonvormen, zorg en ondersteuning zijn er in mijn omgeving beschikbaar? Welke acties kan/moet ik nu al ondernemen?

Sta positief in het leven,
Streef ernaar om het leven van de positieve kant te bekijken, dat maakt uw leven aangenamer, en dat is ook aantrekkelijk voor uw omgeving. Het zorgt voor een goed gevoel en geeft energie. Probeer doemdenken te vermijden, ook als het tijdelijk tegen zit. Een steunend netwerk en relativeringsvermogen helpt om zorgen en verdriet in de juiste verhouding te zien.

Wilt u meer weten, dan nodigen wij u van harte uit om ons symposium op dinsdag 26 maart 2019 in de Trefkoele+ te bezoeken, er worden lezingen en workshops volgen over deze onderwerpen.

Tevens is er een inspiratiemarkt waar u informatie kunt vinden over zorg( robot), snoezelkat, thuistechnologie, slimme rollator, vervoer, cultuur, U3L( universiteit 3e levensfase), mantelzorg, (brand) veiligheid, welzijnsvoorzieningen etc.
Wij hopen u te inspireren !!!!

Artikel delen: