Burlende edelherten in het Vechtdal?! - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Burlende edelherten in het Vechtdal?!

OMMEN – DALFSEN – Het Vechtdal was eeuwen lang de levensader in onze provincie Overijssel. Je kunt wel stellen dat wij hier ons bestaansrecht aan deze rivier hebben te danken, zo goed als al het menselijk bestaan in deze omgeving is begonnen via en langs deze laaglandregenrivier.

Nog steeds stroomt deze rivier als een belangrijk lint door onze mooie provincie, en nog steeds is het een belangrijke levensader, nu vooral voor de fauna en de flora.

Het is echt niet overdreven om te zeggen dat het Vechtdal ecologisch gezien voor onze provincie en misschien wel voor heel ons land, van levensbelang is!  Niet voor niets zijn grote delen van het Vecht- en Reggegebied aangewezen in het Natuurnetwerk Nederland.

Bijna haaks op het Vechtdal stoomt de Regge en parallel daaraan ligt de stuwwal van de Sallandse Heuvelrug. Eeuwenlang hebben hier mensen geleefd samen met grote dieren als o.a. het edelherten, en zelfs het allang uitgestorven reuzenhert heeft hier nog rondgelopen. Helaas hebben wij er voor gezorgd dat de edelherten er niet meer te vinden zijn en helemaal verdwenen zijn uit ons gebied.

Maar nog steeds is dit gebied een ideaal leefgebied voor ons grootste zoogdier, het edelhert.

En misschien kun je wel zeggen dat het Vecht- en Reggedal wel het meest geschikte gebied voor edelherten is in heel Nederland.

Helaas zijn edelherten al meer dan honderd jaar verdwenen uit dit gebied en uit heel onze provincie. In de ‘vrije wildbaan’ worden edelherten in Nederland namelijk alleen maar getolereerd in de Provincie Gelderland.

Toch zijn we ca. dertig jaar geleden, begonnen om in ons land weer ecologische zones aan te leggen en te bestemmen voor natuur. Ook hebben we gelukkig voor deze dieren al heel wat barrières, zoals snelwegen en kanalen, geslecht. De ecoducten en de Natuurnetwerken moeten ervoor zorgen dat edelherten weer vrij kunnen trekken van het ene gebied naar het andere.

Het zijn allemaal prachtige initiatieven, die ook echt nodig zijn maar helaas is daar door de diverse overheden nog steeds geen goed beleid op gemaakt.  Want als hier edelherten vanuit bv de Veluwe, of vanuit het Duitse Bentheim, gebruik maken van de Natuurnetwerkzones en de ecoducten en zo in onze provincie terecht komen, zijn ze hun leven helaas niet veilig!

Na de verkiezingen komt er een nieuw provinciaal bestuur, hopelijk maken deze bestuurders eindelijk (ook beleidsmatig) de weg vrij voor het edelhert.  Zodat deze prachtige dieren, als ze hier eindelijk zijn aangekomen, hier ook in alle rust veilig kunnen en mogen leven!

Wat zou het toch mooi en verrassend zijn om bv tijdens onze zwerftochten door het Vecht- en Reggegebied af en toe deze grote imposante dieren tegen te komen.

En stel je eens voor dat we straks in de herfst, tijdens de hertenbronst, uit de verte het indringende en doordringende oer-geluid kunnen horen van burlende edelherten?

Foto met toestemming is van Lennard Jaspers

Tekst en inzending van natuurkenner Arend Spijker.

Toch lijkt er voorzichtig beweging in te gaan komen. Red.

Foto 1
Artikel delen: