De raad heeft besloten: koopzondag gaat door

De raad heeft besloten: koopzondag gaat door

DALFSEN – De raad heeft ingestemd dat de koopzondag in heel de gemeente Dalfsen door mag gaan. De eerste reactie komt van de Lidl, die aanstaande zondag om 12.00 uur de winkel zal openen. Aanstaande zondag kan als koopzondag gelden volgens de gewijzigde Apv. Ze blijven vanaf nu op elke zondag open tot 18.00 uur.

Albert Heijn Dalfsen: Dat we voornemens hebben dat we zondag’s open gaan mag duidelijk zijn, vanaf wanneer zullen we op een later tijdstip naar buiten brengen.

Van andere winkels is het nog niet helemaal duidelijk. De vele duizenden vakantiegangers die jaarlijks Dalfsen bezoeken, zullen er erg blij mee zijn, alsmede verschillende horecaondernemers die nu ook na een drukke zaterdag (nog  boodschappen moeten halen om zondags ook volop te kunnen draaien) en niet meer naar Heino hoeven te kachelen.

Luco Nijkamp van de ChristenUnie betoogde onder meer dat vanwege de zondagrust veel mensen tegen opening op zondag zijn en dat het gros van de raad vooral zinspeelde op economisch gewin. Dat laatste argument werd door Leander Broere van de PvdA aangegrepen om te benadrukken dat ‘behoud van werkgelegenheid in de kernen‘ eveneens van grote waarde is.

De lijsttrekker van de ChristenUnie benadrukte verder dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel ondernemers er nu daadwerkelijk op zondag open willen gaan en dat hij vreest voor de kwetsbaarheid van de kleinere zelfstandige winkeliers. De opmerking dat ook de recreant baat heeft bij de zondagopenstelling verwees hij naar het rijk der fabelen met de woorden dat ‘recreanten juist vanwege de rust en ruimte voor Dalfsen kiezen en niet omdat de winkels op zondag open zijn.’

Op hun beurt voerden Betsy Ramerman van het CDA en Gerrit Jan Veldhuis (VVD) aan dat er ook een grote groep mensen is die de zondagopenstelling wel toejuicht. Tijdens de behandeling van het onderwerp in de commissievergadering (enkele weken geleden, red.) was de CDA-fractie weliswaar verdeeld geweest, maar de gedachte aan het behoud van de leefbaarheid in de kernen had uiteindelijk voor een 180 graden draai gezorgd.

 

Artikel delen: