St Willibrordus uit Esch wint, De Polhaar op 2 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

St Willibrordus uit Esch wint, De Polhaar op 2

DALFSEN – HENGELO – St Willibrordus uit Esch wint De Bosatlas KNAG NK GEObattle. Ze kwamen als laatste binnen, de reis vanuit Noord-Brabant naar Hengelo was iets verder dan verwacht, maar ze liepen met de eerste prijs de school weer uit!

 

Ilja, Sélina, Esmee en Renske scoorden de meeste punten op de vijf korte battles en ze waren tweede bij de ontwerpwedstrijd. Bij elkaar was dit genoeg om Nederlands kampioen Aardrijkskunde voor basisschoolteams te worden (NK GEObattle).

 

Op zaterdag 13 april was er op het Twickelcollege het tweede NK GEObattle. Teams uit heel Nederland kwamen naar Hengelo om deel te nemen. De teams streden fanatiek om dit Nederlands Kampioenschap Aardrijkskunde te winnen. Er waren vijf battles, opdrachten die ze in 12 minuten moesten volbrengen. Naast battles waarin de kennis van landen, gebruik van de atlas en kaartvaardigheden werden getest, was er ook een waterschapsbattle. Daarbij moesten de leerlingen met behulp van een virtual reality bril waterproblemen achterhalen en oplossen. De vijfde battle was de Discoverybattle, een escape room-achtige battle waarbij ieder goed antwoord een slot van een koffer deed open gaan. Terwijl de helft van de deelnemers de battles aan het spelen was, waren de anderen bezig met de ontwerpwedstrijd. De teams van de basisscholen kregen de opdracht een vakantiepark ontwerpen. De leerlingen kregen een lege plattegrond en mochten daarop met creatieve materialen een één of tweedimensionaal ontwerp maken.

Nadat alle wedstrijdonderdelen waren geweest, was er in de hal een lezing die werd verzorgd door Bernd Andeweg. Bernd is universitair docent aan de VU Amsterdam en een autoriteit op het gebied van platentektoniek. Hij verzorgde een interessante en interactieve lezing over het thema: Waarom kunnen we aardbevingen en vulkaanuitbarstingen (nog) niet voorspellen?

Daarna volgde de prijsuitreiking.

Nationale kampioenschap Geobattle 2019

Vandaag werd in Hengelo op scholengemeenschap de Twickel de nationale kapioenschap Geobattle 2019 gehouden.
4 kinderen uit groep 8 van de Polhaar die eerder dit jaar bij de regionale wedstrijd nummer 1 zijn geworden mochten mee strijden te weten:
Sara Jansen, Luitzen van Leussen, Charlotte Frets en Roan van de Vegt.Over het NK GEObattle
De GEObattle wordt ondersteund door verschillende sponsoren, hierdoor zijn er weer verschillende battles vernieuwd en aangepast. Het NK kent een mooie mix van hand-on spelen en computergames, battles waar aardrijkskundige kennis en vaardigheden gecombineerd worden met het vermogen tot samenwerken en creativiteit. Kortom, een prachtig stukje onderwijsinnovatie.
Het programma bestaat uit 5 battles (Geoguessr, Welk land is het?, Atlas- en kaartvaardigheden, Discoverybattle en Waterschapsgame. Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd over een ruimtelijk probleem.

 

De totale uitslag van het NK GEObattle is:

 

 1. St Willibrordus, Esch
 2. De Polhaar, Dalfsen
 3. de Distelvlinder, Culemborg
 4. De Veldzijde, Losser
 5. Elzenhof, Hardenberg
 6. Arcade, Warnsveld
 7. ‘t Iemnschelf, Borne
 8. Emmaschool, Rotterdam
 9. Mr. K.J. Dijkstraschool, Elsloo

De Wereldweide, Wezep

 1. DE Kameleon, Grubbenvorst
 2. Eerste Montessorischool van Lith, Deventer

Met vriendelijke groeten,

 

Frans Westerveen

Docent Aardrijkskunde

initiatiefnemer GEObattle

 

Scholengroep Carmel Hengelo

Het Twickel College

Woolderesweg 130, 7555 LC Hengelo

T: +31 74 2555333

E: f.westerveen@carmelhengelo.nl

 

 

 

Foto's 3
St Willibrordus uit Esch wint, De Polhaar op 2 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
St Willibrordus uit Esch wint, De Polhaar op 2 - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: