Geen paasvuren in verband met aanhoudende droogte - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Geen paasvuren in verband met aanhoudende droogte

DALFSEN – Door de aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand.

Vanwege de droogte en de verwachte hogere temperaturen heeft de Veiligheidsregio IJsselland besloten om over te gaan naar fase 2 ‘extra alert’. De gemeente Dalfsen is vanwege de veiligheidsrisico’s genoodzaakt om alle ontheffingen voor paasvuren, die op 21 of 22 april 2019 gepland staan, in te trekken.

Daarmee mogen aankomend weekend geen paasvuren ontstoken worden in de gemeente Dalfsen. Burgemeester Van Lente vindt het ontzettend jammer dat de paasvuren niet afgestoken kunnen worden. “Ik weet dat inwoners heel veel plezier beleven aan de paasvuren. Ik keek er dan ook erg naar uit om mijn eerste paasvuur in Dalfsen aan te steken. Dat ik moet beslissen om geen paasvuren toe te laten vind ik dan ook erg jammer. Maar een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden.”

Fase 1

De organisatoren zijn bijgepraat over dit besluit. Als de weersomstandigheden verbeteren en Veiligheidsregio IJsselland fase 1 weer in werking stelt, mag het paasvuur in principe twee weken na Pasen, in overleg met de gemeente Dalfsen, alsnog ontstoken worden. Uiterlijk 6 mei moeten de paasstapels opgeruimd worden al dan niet in samenwerking met de gemeente Dalfsen. In verband met de veiligheidsrisico’s adviseert de gemeente Dalfsen om geen snoeihout meer in te leveren voor de paasvuren.

Artikel delen: