Cursus  maaien met een zeisen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Cursus maaien met een zeisen

REGIO – DALFSEN – RAALTE – Voor particulieren en vrijwilligers die het gras in alle rust en stilte willen maaien organiseert Landschap Overijssel op zaterdag 1 juni 2019 de cursus “Maaien met de zeis” in de omgeving van Raalte. Aanmelden hiervoor kan via groenbezig.nl/aanbod.

Zeisen, kunst en ambacht
Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt goed gereedschap, kennis van de techniek en  gevoel voor de zeis. Vroeger werd de kunst van het zeisen overgedragen van vader op zoon. Nu geeft Landschap Overijssel jaarlijks een cursus om de techniek van het maaien met de zeis over te dragen. Maaien met de zeis heeft zo zijn voordelen. Zo kom je met de zeis makkelijk in hoekjes en bij stroken gras onder afrasteringdraden. Ook op natte plekken kun je met de zeis goed uit de voeten. Tot slot, niet onbelangrijk, geeft het maaien met de zeis een kick, omdat je het zeisen goed beheerst en het een ambachtelijk gevoel geeft. In de praktijk wordt vaak de bosmaaier gebruikt, maar deze is in aanschaf duurder, gebruikt brandstof en produceert een flinke hoeveelheid lawaai. Voor de stilte liefhebbers op het platteland bieden we dan ook graag het leren maaien met de zeis als alternatief aan.

Cursus
Landschap Overijssel geeft deze cursus op zaterdag 1 juni in de omgeving van Raalte. De cursus duurt van 9.30 tot ongeveer 15.30 uur. Tijdens de cursus leer je niet alleen het zeisen maar ook het haren van de zeis, zodat de zeis scherp blijft. Tevens is een mobiele smid aanwezig die je eigen zeis op je lengte en houding afstelt. De kosten : er zitten wel kosten aan. Vrijwilligers van Landschap Overijssel betalen natuurlijk wat minde. Na opgave ontvang je een bevestiging met de exacte startplaats van deze excursie.

Foto 1
Artikel delen: