Dalfsermoppen weer in een koekies-trommel - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Dalfsermoppen weer in een koekies-trommel

DALFSEN – Bakkerij van der Most zet traditie Oprechte Dalfser Mop voort met moppentrommel. De Oprechte Dalfser Moppen, wie kent dit streekkoekje niet? Bij toeval ontstaan door bakker Gerrit Frijling. Wat in eerste instantie een misbaksel betrof, bleek een groot succes te worden. In heel Nederland werden de Dalfser Moppen bekend; een koekje met een unieke smaak.

Sinds november 2018 is de traditie van de Oprechte Dalfser Moppen zelfs Nederlands immaterieel erfgoed. Daar moest wat mee gedaan worden, vond Bakkerij van der Most die sinds 2011 het geheim recept van Bakkerij Frijling heeft overgenomen en de traditie van het koekje voortzet. ‘Om een traditie voort te zetten moeten mensen de traditie en het verhaal erachter kennen.

Dalfser Moppen werden bijvoorbeeld vroeger vaak als geschenk gekocht. Wij hebben voor het koekje een nieuwe geschenkverpakking gemaakt; een koekblikje waarmee we het verhaal van de traditie willen doorvertellen. Het blikje bevat foto’s van toen en nu en een uitgebreide beschrijving in drie talen over het ontstaan van de Dalfser Moppen. Natuurlijk verkopen we geen lege blikjes, maar deze is gevuld met 250 gram Dalfser Moppen’, legt Mark van der Most, eigenaar van de bakkerij uit.

Vanaf vrijdag 17 mei is de Dalfser Moppentrommel, zoals Bakkerij van der Most deze noemt, verkrijgbaar in de winkels van de bakkerij en op www.bakkerijvandermost.nl.

 

Foto 1
Artikel delen: