IKC Het Natuurrijk opent haar deuren - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

IKC Het Natuurrijk opent haar deuren

VILSTEREN – Ten zuiden van de Vecht, tussen Ommen en Dalfsen in, is een uniek Integraal Kind Centrum (IKC) geopend door stichting Catent. Het IKC is gevestigd in de groene omgeving van Vilsteren en richt zich op het geven van buitenonderwijs. Het Natuurrijk is zo uniek omdat zij op één locatie kinderopvang en een basisschool aanbieden waar kinderen van 0 tot 13 jaar zich in een natuurrijke omgeving kunnen ontwikkelen.

Waarom IKC Het Natuurrijk?
Volgens schooldirecteur Marco Veneboer zitten kinderen op een schooldag meer stil dan goed voor hen is. Verscheidene onderzoeken laten zien hoe belangrijk het is dat leerlingen voldoende bewegen. Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van leerlingen, bewegen stimuleert ook de mentale ontwikkeling. Daarnaast is de echte wereld anders dan de wereld van het internet of een boek. Het naar buiten gaan is geen doel op zich, maar buiten wordt gebruikt om een doel te behalen. IKC Het Natuurrijk, voorheen Sint Willibrordusschool, speelt hierop in en staat voor een rijke, eigentijdse leeromgeving waarin de kinderen (samen) leren in en van de natuur.

Buitenonderwijs
Met de gevarieerde buitenlessen richten zij zich op het buiten leren en bewegen, zodat de kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken en ervaren wat hun talenten zijn in deze wereld. De buitenlessen worden door de kinderen als leuk en leerzaam ervaren. Door de cognitieve taken te combineren met fysieke taken worden de hersens optimaal geprikkeld en beklijft de lesstof beter dan dat deze in de schoolbanken wordt verwerkt. Op en rond het gebouw van IKC Het Natuurrijk zijn alle middelen aanwezig om het buitenonderwijs optimaal in de praktijk toe te passen, zodat ieder kind spelenderwijs, beschermd en in vrijheid in de buitenwereld tot leren kan komen.

Met de tijd mee
Naast het geven van buitenlessen is IKC Het Natuurrijk zich ook bewust van de moderne wereld waarin ICT een belangrijke rol speelt. Daarom worden er, naast de mooie buitenwereld, ook Chromebooks ingezet als middel om de lesstof te verwerken en wordt er lesgegeven in mediawijsheid.

Kinderopvang
Op dit moment is het team druk met de realisatie van de kinderopvang die uiterlijk 1 januari 2020 open zal gaan. Ook de kinderopvang richt zich, net als de school, op het buiten leren en ontdekken in een veilige – en betekenisvolle omgeving.

Open dag
Alle ouders met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 13 jaar zijn van harte welkom om tijdens de open dag op vrijdag 28 juni aanstaande van 09.00 uur – 16.00 uur de prachtige school en het buitenonderwijs te komen ontdekken.

Foto's 2
IKC Het Natuurrijk opent haar deuren - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: