Van af vandaag verbod oplaten ballonnen

DALFSEN – Oplaten ballonnen vanaf 2 juli verboden in de hele gemeente Dalfsen. Dit heeft de gemeenteraad op 17 juni besloten. Het verbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en geldt voor alle ballonnen die door middel van hete lucht, helium of andere gassen worden opgelaten.

Wethouder Schuurman: “Het oplaten van ballonnen vervuilt niet alleen het milieu, maar heeft ook ernstige gevolgen voor dieren. Vogels en vissen eten de restanten van ballonnen of kunnen verstrikt raken in de linten, waardoor zij zich verwonden of zelfs sterven. Ik ben blij dat de gemeenteraad het oplaatverbod heeft laten opnemen in de APV.”

 

Milieuschade

Plastic zwerfvuil is een groeiend probleem. Opgelaten ballonnen dragen hier aan bij en leveren een gevaar op voor dieren. Het materiaal van ballonnen breekt niet (snel) af, waardoor resten lang in de natuur blijven liggen.

 

Verbod

Het verbod geldt voor alle ballonnen die door middel van hete lucht, helium of andere gassen worden opgelaten. Naast de ‘gewone ballon’ gaat het om bijvoorbeeld ook om (papieren) wensballonnen die opgelaten worden met een vuurbron. Deze ballonnen leveren namelijk ook brandgevaar op. Bewoners en bedrijven mogen nog wel bomen en objecten versieren met ballonnen, zolang zij deze zelf weer opruimen.

 

Alternatief

Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijke en feestelijke alternatieven voor ballonnen. Op de website www.dieballongaatnietop.nl, een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, staan verschillende milieuvriendelijke voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een ballonhaag, vliegers, of een lampionnenoptocht.

Artikel delen: