Verruiming zwemmogelijkheden Zwemplas Zwarte Dennen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Verruiming zwemmogelijkheden Zwemplas Zwarte Dennen

PUNTHORST – NIEUWLEUSEN –  Begin deze week vond een spoedoverleg plaats om de zwemmogelijkheden van zwemplas de Zwarte Dennen te kunnen verruimen. Het overleg vond plaats met Staatsbosbeheer, provincie Overijssel en RAVON, kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Juist nu met de hoge temperaturen en midden in het vakantie- en zomerseizoen wil Staatsbosbeheer verkoeling brengen.

 

Uit het spoedoverleg  is gekomen dat met name aan de noordwestzijde van de plas (ter hoogte van de kiosk) en een gedeelte aan de zuidzijde van de plas, het aarvederkruid mag worden verwijderd. De waterplant is een ideale broedplaats voor kikkers en padden maar ook gevaarlijk voor zwemmers die hierin verstrikt kunnen raken. Een aannemer is gisteren, 24 juli, begonnen met de werkzaamheden. Met een kleine maaiboot wordt het aarvederkruid los gemaaid en vervolgens verspreid op de kant gebracht. Jonge knoflookpadden kunnen er dan uitkruipen en worden daardoor gespaard. Ter plekke is door middel van borden en extra drijflijnen aangegeven tot waar men mag zwemmen. Zo gaan beschermen en beleven hand in hand en bezoekers kunnen verkoeling blijven zoeken met dit zomerse weer.

 

Dilemma zwemveiligheid en natuurbescherming

Sinds een aantal weken is de zwemmogelijkheid zeer beperkt in de zwemplas De Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst. De oorzaak hiervoor is de ontwikkeling van aarvederkruid, een woekerende waterplant. Hierop zetten de knoflookpadden hun eiersnoeren af. De knoflookpad is een beschermde soort. Het schoonmaken van de vijver is in het voorjaar stil gezet op verzoek van RAVON.

De explosieve groei van het aarvederkruid maakt het onveilig voor zwemmers. Mensen kunnen verstrikt raken in de planten. De zwemvijver en omgeving is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Provincie Overijssel is bevoegd gezag en controleert de zwemwaterveiligheid en ziet tevens toe op handhaving van de Wet Natuurbescherming. Het waterschap controleert de waterkwaliteit. De RAVON is de belangengroep voor onder andere de knoflookpad.

 

Staatsbosbeheer staat voor natuurbescherming en ook voor natuurbeleving. We willen de bezoekers de mogelijkheid blijven bieden om te kunnen zwemmen en eerste hands natuurervaringen op te doen. Deze plas is daarvoor primair aangelegd. Samen met genoemde partijen hebben we gezocht naar mogelijkheden om meer zwemruimte te creëren in balans met bescherming, beleving en waarbij u heerlijk het zwemwater kunt benutten. Zwemplas de Zwarte Dennen ligt aan de Vijverweg in Punthorst.

Bericht en foto’s ingezonden door Staatsbosbeheer

Artikel delen:
Foto's 2
Verruiming zwemmogelijkheden Zwemplas Zwarte Dennen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto