Zilveren Plak op EYOF te Baku handbalteam - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Zilveren Plak op EYOF te Baku handbalteam

Zilver U17 Handbal met Kwiek-speelsters Astrid en Romé

ZILVER ORANJE U17 BIJ EYOF NA ZWAKKE TWEEDE HELFT
Door Frits Feuler – Een week geleden nog maar greep Oranje U19 tijdens het EK in Hongarije naast het hoogste treetje door in de finale van het gastland te verliezen. Een kleine domper, want de ploeg speelde tot dan een vrij behoorlijk toernooi.

Dus waren nu alle ogen gericht op de twee jaar jongere generatie, de U17. Een voorbereidingstoernooi in Duitsland, enkele weken geleden, verliep nog niet geheel naar wens. Maar spelen onder de vlag van Team NL zou heel wat extra krachten los maken, zo luidden de verwachtingen vooraf. Ervaring opdoen voor deze Talents. Meer handbalbagage verzamelen. De weg naar de top is immers nog lang.

Marge

Afgelopen maandag, in het openingsduel van het EYOF in Baku, won Oranje U17 nog redelijk duidelijk van Frankrijk: 31-27. Vanmorgen, in de finale tegen diezelfde ploeg, zag het er in de eerste helft niet naar uit dat de ploeg van coach Ricardo Clarijs die o, zo gehoopte gouden medaille, uit de handen zou laten glippen. Immers, met degelijk aanvalsspel en prima verdedigingswerk was een marge van drie treffers bij de pauze een goede afspiegeling: 12-9.

Maar in de tweede helft schakelden de Franse meisjes een tandje bij in de dekking: fysiek een onsje meer als het moest, het spel van Oranje werd behoorlijk ontregeld: pas na bijna tien minuten kon Oranje de 13e treffer laten optekenen. Frankrijk had toen inmiddels al zeven keer het doelnet achter Senna van Galen geteisterd.

Fysiek

Dat fysieke spel van de opponent lag Nederland dus duidelijk niet. Ballen werden in het blok geschoten of belandden pardoes in de handen van de Franse keepster. Afspeelfouten werden genadeloos via een paar knallende breaks aan de andere kant afgestraft. Bij 13-14 (10’) moest spelverdeelster Jessie van de Ruit,

Bij 15-16 – tien minuten voor tijd – gloorde er weer wat hoop bij de Oranje-ploeg en de aanhang. Maar Clarijs kreeg de ploeg niet meer in het spoor van de eerste helft, hoe fel er ook geknokt werd. Topscorer Kim Molenaar blies met een benutte strafworp (19-21) weer een beetje vertrouwen binnen haar ploeg, maar haar ploeggenoten reageerden na de beginworp voor de tegenstander niet alert genoeg zodat Lena Grandveau – what’s in a name – simpelweg door de Nederlandse defensie kon marcheren: 19-22.

Typerend was het balverlies bij de uitvoering van een vrije worp bij 20-22 (28’): miscommunicatie bracht het speeltuig zomaar over de zijlijn. Voor de Francaises vervolgens een koud kunstje om het duel – met nog een benutte strafworp als toetje – uit te spelen: 20-23. Daar kon de treffer voor de statistiek van Britt Maarschalkerweerd ook niet veel meer aan veranderen.

Opstelling Nederland: Molenaar 8, Vlug, Van de Ruit, Van Rijnsoever 3, Wolfs 1, Froeling, Staal 4, Steverink 3, Van Ingen 1,Kuipers, Korsten, Maarschalkerweerd 1, Uitslag, De Borst, Van Galen.

Hongarije pakte het brons na een duidelijke 30-20 zege op Zwitserland.

Kim Molenaar werd met 38 treffers topscorer van het toernooi.

In 2021 is het 16e EYOF in het Slowaakse Kosice.

Artikel delen:
Foto 1