START racing tevreden terug uit Frankrijk

Voor start racing stonden er dit weekend maar liefst vier races op het programma in het Franse Dijon et Prenois. Net als in de Tour de France hadden de twee coureurs te maken met verschillende weersomstandigheden.

Vrijdag tijdens de kwalificaties was het ruim 35 graden. Ook de eerste race van Danny van der Sluis werd onder tropische temperaturen verreden. Hij stuurde zijn ten Kate Honda CBR 1000rr daarin wel naar de eerste plaats.

In de nacht naar zaterdag sloeg het weer om en begon het te regenen en zakte de temperatuur ruim 15 graden. Totaal andere omstandigheden voor de twee races van Leon Stolte in de ProCup 600 en de tweede race van Danny van der Sluis in de SuperCup 1000. Leon Stolte reed in zijn eerste races over de grens naar een meer dan uitstekende vijfde en vierde plaats.

Na de kwalificaties op vrijdag mocht Danny van der Sluis ’s middags laat vanaf pole vertrekken. Zijn naaste belager Cliff Kloots kwam echter iets beter weg en noteerde in ronde twee de snelste raceronde. In het verloop van de race nam van der Sluis de kop over en gaf deze niet weer uit handen. Kloots bleef goed volgen en kwam 1.6 seconde na Danny over de finish. Jaimie van Sikkelerus werd op bijna 5 seconden achter Danny derde. Op zaterdag verliep de race totaal anders. Daar waar de eerste twee races ’s morgens op een natte baan plaats vonden werd het bij de start van de SuperCup 1000 droog. Toch maakten coureur en team de keuze voor regenbanden.

Maar de baan droogde echter snel op en dat was in het voordeel van de latere winnaar Cliff Kloots die op intermediates was vertrokken. Voor van der Sluis was het wel duidelijk hij moest zien te finishen met zo min mogelijk verlies. Hij kwam uiteindelijk als zesde over de streep nog net binnen dezelfde ronde als de winnaar.
“De vrijdag ging top. Zaterdag hadden we de verkeerde band voor deze omstandigheden. Achteraf bekeken hadden we beter op slicks kunnen vertrekken, maar we wilden voor zeker gaan en het kampioenschap niet weggooien.” baalde van der Sluis na afloop. Hij zag Kloots de leiding in het kampioenschap overnemen met vier punten voorsprong. Met nog vijf wedstrijden te gaan blijft van der Sluis volop mee doen. De eerste twee volgende wedstrijden zijn op 16 en 17 augustus in het Duitse Oschersleben. “En daar rij ik altijd vrij sterk.” kijkt de Staphorster alweer strijdlustig vooruit.

Leon Stolte heeft zijn visitekaartje afgegeven in zijn eerste race in het buitenland. In het Franse Dijon et Prenois stuurde hij zijn Yamaha R6 naar een meer dan verdienstelijke vijfde plaats.
Op dit voor hem onbekende circuit kwalificeerde hij zich vrijdag als negende. Het was eerst even wennen maar snel vond de jongeling de weg voren en belandde zelfs even op de vierde plaats. De Duitser Marcus Witte passeerde hem op de finishlijn en verwees Leon met minimaal verschil (0.0162 seconde) naar de vijfde plaats. Een topprestatie in zijn tweede race op de Yamaha R6.

Ook in de tweede race liet Stolte zich goed zien. Geconcentreerd rijdend en met de juiste bandenkeuze werden zijn rondetijden steeds sneller. Met een snelste laatste ronde (1.37.724) kwam hij zelfs in de buurt van de snelste tijd gereden door de winnaar Ronald Post (1.37.283). En dat op een voor hem nieuw circuit in de derde race op de Yamaha R6. Een vijfde en vierde plaats maakt het weekend voor de bijna 18 jarige coureur wel heel geslaagd.
START racing is dan ook heel blij met dit aankomend racetalent, want zo kun je het wel noemen. Vanuit de cross over gekomen op een race motor om een jaar ervaring op te doen in de SuperCup 300. Al na een paar maand overgestapt en goed meerijdend in de ProCup 600 op de Yamaha R6, waarop nog vijf wedstrijden te gaan zijn in dit seizoen.