Ook Ommen krijgt een zomp

OMMEN – Eerste stap in de bouw van historisch schip. Een stukje historie van Ommen en het Vechtdal zal weer tot leven gewekt te worden. Een groep vrijwilligers maakt zich hard om de Vechtzomp, een vrachtscheepje dat voer tussen Hanzestad Zwolle en het graafschap Bentheim in Duitsland, van de grond af aan weer op te bouwen.

Morgen start het eerste deel van het project met het zagen van de planken afkomstig van bomen in de Koesteeg, die door de storm van 4 juni omgewaaid zijn.

 

Een schip voor en door Ommenaren. In totaal gaat de bouw zo’n drie jaar duren. De eerste fase is het zagen en vervolgens drogen van het hout. Na ongeveer een jaar zal het hout klaar zijn om gebruikt te worden voor de bouw van de Ommer Vechtzomp. Het schip dient niet alleen ter recreatie, maar zal ook ingezet worden als educatief en maatschappelijk middel. Zowel als het schip al gebouwd is, maar ook tijdens de bouw. Het project wordt gedragen door inwoners van Ommen in de vorm van vrijwilligers, subsidies en lokale sponsoren.

 

Een historisch schip.De Vechtzomp voer van midden 17e eeuw tot ca. 1920 als vrachtscheepje in de Vecht. De bevaarbaarheid van de Vecht was destijds zeer afhankelijk van de waterstand, omdat de Vecht een regenrivier is. De Vechtzomp had een lengte van zo’n 12 meter en was 2,5 à 3 meter breed. Vooral de diepgang van 40 centimeter maakte het vrachtscheepje geschikt om te varen tussen Zwolle en Nordhorn. Tegen het eind van de 18e eeuw voeren er meer dan 400 zompen in de vecht. De stichting wil dit stukje geschiedenis weer tot leven wekken.

De zomp in Dalfsen zal aanstaande zaterdag worden gedoopt door de burgemeester van Dalfsen.

Artikel delen: