Vrijwilliger van de maand oktober

Vrijwilliger van de maand oktober

DALFSEN – Met zijn 84 jaar behoort Dalfsenaar Herman Fokkert ongetwijfeld tot één van de oudste vrijwilligers die Dalfsen rijk is. De wat oudere Dalfsenaren kennen hem ongetwijfeld nog van de melkwinkel aan de Wilhelminastraat.

Wie regelmatig bij Nogus Nogus komt, zal Herman Fokkert daar vast weleens gezien hebben. Twee ochtenden per week, op maandag en donderdag, is hij te vinden in de loods waar de aangeleverde spullen een tweede of derde leven krijgen. Herman is verantwoordelijk voor het bepalen van de waarde van de spullen en het vervolgens stickeren met de door hem vastgestelde verkoopprijs. En dat doet hij met veel plezier. ‘Ik vind het mooi werk en het is lekker afwisselend,’ vertelt hij enthousiast. ‘Geen dag is hetzelfde. Soms heb je dingen in de handen en dan denk je ‘wat is dit nou?’.

Herman moet even nadenken hoelang hij dit vrijwilligerswerk al doet. ‘Ergens tussen de 10 en 15 jaar moet het zijn,’ zegt hij peinzend. ‘Ik weet het niet precies meer. Maar in ieder geval behoor ik tot de inventaris,’ vervolgt hij met een grote grijns op zijn gezicht.

Toen destijds zijn vrijwilligerswerk bij de molen in Ommen ophield, heeft hij spontaan aangeklopt bij Nogus Nogus. Want stilzitten is niks voor hem. ‘Of ze niet iets voor hem te doen hadden. Aldus geschiedde. ‘Maar,’ vervolgt Herman, ‘twee ochtenden per week vind ik meer dan genoeg. Dat is mooi voor de afwisseling. Ik wil er ook graag zijn voor mijn vrouw, die niet meer mobiel is.’

Op de vraag of hij nog leuke dingen beleeft tijdens zijn werk, verschijnt er een brede grijns op zijn gezicht. Zijn ogen glimmen van plezier. ‘Tuurlijk gebeuren er leuke dingen, maar je kunt niet alles vertellen. Maar lol hebben we zeker!’

Of hij gezien zijn leeftijd al aan stoppen denkt? ‘Geen sprake van’, geeft Herman aan. ‘Ik probeer dit zolang mogelijk te blijven doen. Maar als mijn vrouw thuis meer zorg nodig heeft, dan stop ik. Dan ben ik er voor haar. En anders ga ik gewoon door tot, ja, zeg het maar. Op mijn leeftijd kun je moeilijk zeggen hoelang dat nog is.’

Vervelen doet hij zich in ieder geval niet. Hij komt eerder tijd te kort. Af en toe gaat hij er ook nog met de auto op uit in de omgeving. Fietsen doet hij niet meer, dat voelt niet stabiel meer voor hem.

In ieder geval kan Herman iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. ‘Ga niet thuiszitten als het niet nodig is. Onderneem wat. Er is zat te doen voor iedereen die wat om handen wil hebben’!

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.       

Tekst en foto: Anneke den Bouwmeester

Artikel delen: