Dalfsen gelukkig niet de duurste met toeristenbelasting

DALFSEN – Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Dalfsen betalen gelukkig niet al te veel  toeristenbelasting. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

De duurste gemeente in de provincie Overijssel is Hellendoorn met een toeristentax van €1,74 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.

De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings..Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs.

Artikel delen: