Tripple gistbier met kruid uit de kassen van Eef

Tripple gistbier met kruid uit de kassen van Eef

OVERIJSSEL – In de kas van Eef Stel aan de Ankummer Es in Dalfsen groeit een bijzonder plantje: Huacatay. Je spreekt het uit als ‘wah-kah-tie’, maar in het Nederlands is het gewoon Peruaanse zwarte munt. Jaren geleden vermeerderde Eef het plantje en de Zwolse chefkok Jonnie Boer zag zijn kans schoon. Hij sloeg aan het experimenteren.

In eerste instantie liet hij de Huacatay drie weken lang trekken in een vat met gin wat al een bijzondere smaakbeleving opleverde. Geïnspireerd door het kopstootje van weleer: een jenevertje naast een biertje, ging hij in conclaaf met de Groenlose brouwerij Brouwersnös. De brouwers voegden de met Huacatay gearomatiseerde gin bij hun driedubbel-vergiste speciaalbier met Librije’s Kopstoot als resultaat. Als klap op de vuurpijl werd het kruidige, fruitige en licht bittere bier tijdens de biercompetitie World Beer Awards in Londen uitgeroepen tot beste nieuwkomer bij de Nederlandse speciaalbieren.

Kopstoot Gin & Bier bevat 6,6 procent alcohol en is uitsluitend verkrijgbaar bij de slijter. (bron: Brouwersnös/De Lijbrije)

Foto 1
Artikel delen: