Volop vragen voor burgemeester Van Lente tijdens Nationaal Schoolontbijt

Volop vragen voor burgemeester Van Lente tijdens Nationaal Schoolontbijt

DALFSEN – “Heb u een bodyguard?”, vroeg achtstegroeper Stijn van basischool De Regenboog uit Lemelerveld aan burgemeester Erica van Lente. Samen met zijn klasgenoten (groep 7/8) zat hij vrijdagochtend aan het Nationaal Ontbijt in het restaurant in het gemeentehuis. Burgeemster Van Lente antwoordde ontkennend, maar met het oog op de actualiteit snapte ze de vraag van Stijn wel en ging daar ook uitgebreid op in.

Als voorbeeld noemde ze de advocaat die deze week werd neergeschoten in het Duitse Gronau, vlakbij Enschede. “Gelukkig heb ik geen bodyguard nodig”, aldus de burgemeester terwijl ze enkele leerlingen thee inschonk. Op de ontbijttafel stond van alles, brood natuurlijk, maar ook volop beleg, variërend van zoet tot hartig en nar keuze thee of melk. Niet iedereen ontbijt ‘s ochtends, terwijl het zo’n beetje de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vergelijk het maar met een smartphone die niet werkt als de accu leeg is. Zo is het ook met ontbijten. Daar gaat het Nationaal Schoolontbijt eigenlijk over. Het is het grootste ontbijtevenement van ons land. Elk jaar in november wordt er op circa 2500 basisscholen feestelijk ontbeten. De kinderen van groep 7/8 van de honderdjarige protestants christelijke basisschool De Regenboog uit Lemelerveld waren uitgenodigd op het gemeentehuis om daar lekker een hapje te komen eten. En dat viel in goede aarde. Behalve dat er volop werd gesmikkeld werd er ook veel gekletst en gelachen. De burgemeester vertelde dat ze alle basisscholen in de gemeente Dalfsen een brief had gestuurd met de vraag of er leerlingen zijn die met haar over de toekomst van Dalfsen willen praten. “Want jullie zijn de toekomst”, waarop instemmend werd geknikt.

In de raadszaal mochten de kinderen zich even uitleven met de microfoons waar normaal gesproken de raadsleden, de wethouders en de burgemeester zelf gebruik van maken tijdens vergaderingen. Na de gezamenlijke foto overhandigde de eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen een cheque van 75 euro aan de klas. Dat bedrag heeft de gemeente inmiddels overgemaakt aan stichting Het vergeten kind die zich sterk maakt voor 100.000 kinderen die niet veilig en liefdevol opgroeien, omdat er thuis veel problemen zijn. Problemen van hun ouders, waar kinderen niets aan kunnen doen en ook niets aan kunnen veranderen. Maar waar ze wel de dupe van zijn. Bij 50.000 kinderen is de situatie zelfs zo ernstig dat ze niet meer thuis kunnen wonen.
De stichting wil dat deze kinderen zich gehoord en gezien voelen, dat ze op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen. Zodat zij weer de rust en aandacht vinden om zich op hun toekomst te richten.

Juf Laura van groep 7/8 vertelde nog dat zij en haar collega’s woensdag niet hadden deelgenomen aan de onderwijsstaking, maar in plaats daarvan een zogenoemde boek-dicht-dag hadden gehouden. “Er werd geen les gegeven, maar er stonden leuke dingen op het programma zoals spelletjes en film. En natuurlijk werd het hoe en waarom uitgelegd van de onderwijsstaking.” Want waar gaat het om? De toekomst van onze kinderen.  (bron  Vechtdal FM)

 

Foto's 4
Volop vragen voor burgemeester Van Lente tijdens Nationaal Schoolontbijt
Volop vragen voor burgemeester Van Lente tijdens Nationaal Schoolontbijt
Volop vragen voor burgemeester Van Lente tijdens Nationaal Schoolontbijt
Artikel delen: