Dalfsen had eens een Koningsweg

DALFSEN – De Koningsweg was een weg die hoven (boerderijen waar de penningen werden geïnd) met elkaar verbond en deze was al vanaf het jaar 947 in gebruik. Het Hof Iert, of zoals wij hem kennen “De Ierthe” in Lenthe was een leenhof van het Stift (klooster) in Essen in Duitsland. Deze weg liep over hogere delen in het landschap. Vanaf de Ierthe over de Vegtersteeg, de huidige Koelmansstraat en door het gebied waar nu de kern van Hoonhorst ligt.

Daar gaat de Koelmansstraat over in de  Kerkstraat en verder heeft  de Vegtersteeg de huidige naam gekregen Oude Vechtsteeg.  De omliggende gronden zijn hoofdzakelijk in het bezit van het Landgoed Den Aalshorst en van de Den Berg Stichting.

 

Met de laatste ruilverkavelingen zijn enkel onbruikbare drassige gronden uitgeruild, bedoeld voor landschapsontwikkeling. Halverwege de Oude Vechtsteeg ligt zo’n perceel.

 

Maar helaas lijken de natuurontwikkelingen andere vormen te krijgen en wordt de meer dan 1100 jaar oude Koningsweg uit het verleden weggevaagd. Eeuwen lang was dit het domein van stilte en rust, van handkarren en paardenwagens die de landbouwgoederen en opbrengsten van de boerderijen uit de omgeving van de Ierthe via Archem naar Essen moesten brengen.  De weg liep verder over het Landgoed Den Berg, de Millingersteeg, stukje Diezerstraat en Uithoek en vervolgens de huidige Schaapskooiweg onder langs de Lemelerberg en dan zo door naar Archem.

 

Het volgende hof was dus hof Archem bij Ommen, op “daagsafstand” van elkaar. “Daagsafstand” is de afstand die op een dag met een handkar of bespannen wagen kan worden afgelegd

Wat zou het mooi zijn als ook dit gebied ook de komende  eeuwen onaangetast zou blijven.

WvdV

 

Artikel delen: