100.000ste passagier buurtbus - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

100.000ste passagier buurtbus

VECHTDAL – Nu al de 100.000ste passagier in Buurtbus Vechtdal.Buurtbus Vechtdal blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. Op maandag 10 december 2012 startte de eerste rit vanuit Nieuwleusen naar het station in Dalfsen, via Oudleusen, Gerner en (destijds)  Ankum.

En nu, nog geen 7 jaar later, is op donderdagmiddag 14 november, de 100.000ste passagier ingestapt. Dit was mevrouw Anne Ringeling met haar dochtertje Fenne uit Nieuwleusen, die om 16:39 uur vanaf de halte De Trefkoele gebruik maakten van deze buurtbus (Syntus lijn 591).

Mevrouw Ringeling vertelde dat zij 1x per week samen met haar dochtertje gebruik maakt van de buurtbus voor het bezoeken van balletlessen in De Trefkoele.

 

Momenteel zijn er 36 vrijwilligers die als chauffeurs van de buurtbus samen de vereniging ‘Buurtbus Vechtdal’ vormen. Wiebe Hindriks mocht als voorzitter van deze vereniging, mevrouw Ringeling een bloemetje overhandigen.

 

Doelstelling ruimschoots bereikt.

Op basis van de eerder geformuleerde doelstelling (gemiddeld minimaal 400 opstappers per maand) zou de 100.000ste passagier niet binnen twintig jaar bereikt zijn. Nu dit al binnen zeven jaar na de start is bereikt, mogen we wel vaststellen dat deze buurtbus een succes is.

Dankzij de enthousiaste inzet van de vrijwilligers, rijdt de buurtbus van maandag t/m  vrijdag, vanaf 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds, elk uur van Nieuwleusen naar Dalfsen en terug; elke zaterdag van 9 uur ’s morgens tot 5 uur in de middag. Op zon- en feestdagen wordt er niet gereden.

Het is duidelijk, dat het station Dalfsen de meeste belangstelling heeft van de gebruikers. Hier is dan ook een prima aansluiting op de treinen uit Ommen en Zwolle. Maar ook mensen uit Dalfsen, die bijv. richting Dedemsvaart reizen, kunnen in Nieuwleusen doorgaans snel overstappen.

 

Wat kost het?

Omdat door de Provincie Overijssel en Syntus is vastgesteld, dat deze buurtbus net als een normale lijndienst, bedoeld is voor betaling met de OV-Chipkaart, is daarvoor in de bus geschikte apparatuur geïnstalleerd. Naast de OV-Chipkaart kan er ook gereisd worden met losse ritkaarten. Deze ritkaarten moeten de passagiers bij de chauffeur in de bus kopen en met de pinpas afrekenen. Het is niet meer mogelijk om met contant geld in de buurtbus af te rekenen. De tarieven van de losse ritkaarten zijn gebaseerd op een zonering van in totaal 4 zones; de kosten zijn € 2,- voor één rit t/m 3 zones en € 3,- voor één rit vanaf 4 zones. Verder is er een kaartje van € 1,- bedoeld voor één rit van kinderen van 4 t/m 11 jaar als meereiskaart met een betalende volwassene. Ook is er een 25 strippenkaart van € 17,50 verkrijgbaar; de passagier betaalt hiermee 2 strippen voor een rit t/m 3 zones en 3 strippen voor een rit vanaf 4 zones.

 

Informatie.

De Buurtbusvereniging Vechtdal heeft ook een eigen website, waarop iedereen o.a. de dienstregeling, de route en actuele informatie kan vinden: www.buurtbusvechtdal.nl .

Het bijzondere is, dat naast de bushaltes, ook op andere plaatsen langs de route kan worden in- en uitgestapt. Als men het duidelijk aangeeft, kan in principe elke plek worden gebruikt, als er maar veilig kan worden gestopt.

 

 

 

Foto als bijlage

Artikel delen: