Open Dag project HOOI 2.0 - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Open Dag project HOOI 2.0

LEMELE  – Vrijdag 29 november 2019 Van 10.00 tot 16.00 uur Locatie: Molenhoek 1 te Lemele Melkveebedrijf Dubbink investeert in innovatieve hooidroging.


Bij het streven naar een duurzame bedrijfsvoering, is door Harold Dubbink een plan ontwikkeld (‘Hooi 2.0’) om te stoppen met het traditionele systeem van snijmais en kuilvoer, en in plaats daarvan op een moderne manier hooi te winnen. Inspiratie voor moderne hooibouw is gevonden in Oostenrijk, waar de techniek van kunstmatig gedroogd hooi ontwikkeld is en breed toegepast wordt. Door de zon voorverwarmde lucht wordt van onderaf door het hooi geblazen. Indien nodig wordt een houtkachel bijgeschakeld om de lucht verder te verwarmen. Deze innovatie draagt eraan bij om zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze melk te produceren en zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare nutriënten voor het bedrijf.

 

Harold Dubbink zocht een manier om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken. Schaalvergroting is aan hem niet besteed. De uitdaging om zijn bedrijf te optimaliseren vond hij in het voeren van hooi. Daarvoor investeerde hij in een grote loods met hooidrooginstallatie, „Het voeren van hooi past in mijn filosofie om melk met meerwaarde te creëren. Hooi geeft mensen een positief gevoel en heeft toegevoegde waarde voor de gezondheid van de koe, maar ook voor de melk.”

Foto 1
Artikel delen: