Aanpak eikenprocessierups gemeente Dalfsen

DALFSEN –  Aanpak eiken processierups gemeente Dalfsen. Provinciaal zijn de gemeenten geïnformeerd over de aanpak van de processierups in de gemeente Sittard –Geleen. Dit betreft onderstaand bericht uit die gemeente site;

 

“De gemeente brengt elk jaar opnieuw in kaart waar de eikenprocessierups zich bevindt. Op die manier kan de gemeente op tijd, en zo gericht mogelijk bestrijden. Plekken waar mensen het meest gevaar lopen (zoals scholen, drukke plekken) zijn het eerst aan de beurt. De rupsen worden bestreden met een biologisch middel. Vermijd contact met de eikenprocessierups. Als u per ongeluk in aanraking bent geweest met de haartjes spoel dan de huid goed met lauw water. Of strip de haartjes van de huid met plakband. U kunt beter niet wrijven of krabben. De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over. Bel bij oogklachten of allergische klachten de huisarts.

1 augustus 2019

In de komende jaren proberen we de overlast van de eikenprocessierups zo goed mogelijk te beperken. Daarvoor is onderzoek nodig. Om zoveel mogelijk te weten te komen over het gedrag, de ontwikkeling van de rups en daarna de vlinder vangen we de vlinders in zogenaamde feromoonvallen. In 13 van de 15 feromoonvallen die we in de bomen hebben opgehangen zijn vlinders aangetroffen!”

 

Ook de gemeente Dalfsen heeft samen met de gemeente Raalte plannen gemaakt in het bestrijden van de processierups, dit voorstel zal medio januari gepubliceerd worden. Het plan is samen te werken met het bedrijf Roelofs in Lemelerveld, die gebruik maakt van het product xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel

Ook de inzet van vleermuizen, insecten, vogels als mezen, en de boommier  kunnen een bijdrage leveren in de aanpak van de rupsen en met name de eieren. Door die gezamenlijke aanpak, waar ook nog overleg is met andere omliggende gemeenten kan de overlast op termijn beperkt worden. Sittard – Geleen heeft hiermee reeds goede ervaringen.

Het doel is te spuiten in de periode eind april tot begin mei, voordat de rupsen uitkomen. En eerst zal aandacht gegeven worden aan de meest kwetsbare plekken zoals bij bejaardenhuizen, scholen en belangrijke fietsroutes.

Ook de burger kan zijn bijdrage leveren door het ophangen van mezenkasten. De gemeente stelt medio januari 1000 mezenkasten beschikbaar die gemaakt zijn door de mensen van Dalfsen werkt.

Voor de landbouweigenaars blijkt dat gewassen onder de eikenbomen ongeschikt zijn om die aan het vee te voeren. Het voorstel is de eerste 5 meter vanaf de bomengrens in te zaaien met veldbloemen. Die trekken weer insecten en vogels aan wat een bijdrage levert in de bestrijding van de rupsen.

 

WvdV

Artikel delen: