Commissie-Remkes volgt Leon Adegeest in stikstofuitstoot luchtvaart - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Commissie-Remkes volgt Leon Adegeest in stikstofuitstoot luchtvaart

BINNENLAND – Vanaf Lelystad Airport mogen alleen vakantievluchten vertrekken als de uitstoot van stikstof omlaag gaat. Dat zegt de stikstofcommissie-Remkes in een advies aan het kabinet over de luchtvaart. Daarnaast zegt hij dat de Nederlandse luchtvaart (Schiphol) alleen mag groeien als de uitstoot wordt beperkt. Remkes vindt het eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Dat meldt de NOS.

 

De commissie stelt dat het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofuitstoot beperkt is, maar wel groter dan eerder gedacht. Tot nu toe werd alleen gekeken naar vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens, tot een hoogte van 3000 voet. Maar Remkes vindt dat moet gekeken naar alle stikstof die door de luchtvaart in Nederland neerdaalt. Die is ook afkomstig van vluchten boven de grens van 3000 voet. Onderzoek door Leon Adegeest van actiecomité HoogOverijssel wees dat al uit.

De commissie ziet overigens wel mogelijkheden om de uitstoot door de luchtvaart te verminderen, bijvoorbeeld door elektrisch taxiën of het stimuleren van glijvluchten om het brandstofverbruik en de geluidsproductie te verminderen.

De commissie-Remkes biedt het advies over de luchtvaart morgen aan, maar de inhoud lekte vanavond al uit. Remkes adviseerde in september al dat de maximumsnelheid zo snel mogelijk omlaag moet. Er komt nog minstens één apart advies over de industrie en de scheepvaart. In mei wordt het eindadvies verwacht. (bron  Vechtdal FM)

Foto 1
Artikel delen: