Historische avond weer groot succes - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Historische avond weer groot succes

DALFSEN – Gisteravond vond weer de jaarlijkse historische avond van de Historische Kring Dalfsen plaats in de Overkant. De zaal was weer tot de laatste stoel toe ver voor aanvang bezet. Jan Sibelt, de voorzitter mocht de aanwezigen welkom heten en wees nog op de belangrijke momenten en informatie dit jaar vanwege de 75 jaar bevrijding,  terug te vinden op de website van de vereniging en van de gemeente Dalfsen.

Op dit moment wordt er in de gemeente op verschillende plaatsen een voorstelling over de oorlog gepresenteerd door de toneelvereniging. Maar alle avonden waren snel uitverkocht. Speciaal voor de leden van de Historische kring is er een extra avond ingelast op 28 februari, waarvoor nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn.  De winst van de opbrengst is voor ALS.

De avond werd verder gepresenteerd door Henk van der Beeke, geboren in de Marshoek. Tijdens de oorlog werd het ouderlijk huis in brand geschoten en hij is geboren bij de buren. Henk liet fraaie tekeningen zien van een familie Haas, die hij onlangs in het UMCG ziekenhuis heeft ontmoet.

Henk begint met een diaserie uit 2003, die werd gebruikt om deelnemers die meededen aan een Green bikes fietstocht, ook met slecht weer iets te kunnen bieden. Dan werden die dia’s gedraaid in de synagoge.  Heel mooie plaatsjes over de schoonheid van Dalfsen, over klederdrachten, natuurfoto’s, de schaapskooi, de vele landgoederen en niet te vergeten het prachtige kasteel Rechteren.

De rijke historie van de Sallandse boerderijen wat van oorsprong slechts keuterboertjes waren. Dalfsen met de vele schippers, een sigarenfabriek en natuurlijk de schone Vecht waarmee de schippers zoveel Bentheimer zandsteen vervoerden vanaf Bentheim met zompen ( ondiepe platbodems).

Ook  het vervoer van eek naar de Eekwal in Zwolle ging via de Vecht. Dalfsen toen nog de cichoreifabriek, de hervormde kerk met een rijke geschiedenis, de brei-klokke en de gruttemolen. Nog verschillende familiefoto’s, oude dorpsfoto’s van oa het politiebureau, dorpsomroeper Mensink en de aankomst van Kon. Wilhelmina op de oude Vechtbrug in 1921. Prachtige foto’s liet Henk zien van de meanders van de Vecht en beelden uit de natuur en de ontginning rond Dalfsen.

Na de pauze bracht Willy van Oenen “Het verhaal van Dalfsen” wat afgelopen jaar door de werkgroep  DNA met een verhalen verteller is opgesteld. Dit verhaal is terug te lezen op Dalfsennet, onder (zoeken). Willy heeft het omgezet naar het dialect van Oudleusen. Duidelijk in het verhaal is dat onze voorouders het landschap samen hebben gemaakt met keihard werken.

Hierna werden veel oude foto’s van Oudleusen gepresenteerd en het luister bijgezet door een ”speciaal koor” van de Historische Kring. De meeste foto’s hadden betrekking op de vele aanpassingen in de laatste 65 jaar van de Hessenweg langs het dorp. Veel historische boerderijen zijn daarbij gesloopt, maar ook een school met woning. De prachtigste plaatjes in beeld, van de Wolfkamp, de bakkerij, cafe, de bouw van de kerk. Ook van oude boerderijen, de Vechtstroom, De Stuw en de Kemminghorst. Ook de boeren in Oudleusen hadden te kampen met enorme brokken ijzeroer die in de grond voorkwam en die met een ploeg niet waren te verwijderen. Een geweldige serie die het kijken meer dan waard was.

Het was weer een zeer geslaagde avond.

WvdV

Foto's 4
Historische avond weer groot succes - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Historische avond weer groot succes - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Historische avond weer groot succes - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: