De ‘Vondst van Overijssel’ is bekend - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

De ‘Vondst van Overijssel’ is bekend

ZWOLLE – Het Bronzen Zwijntje, opgegraven in Heeten, mag zich met een grote meerderheid van publieksstemmen ‘De Vondst van Overijssel’ noemen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Deventer op de Overijsselse Archeologiedag maakte gedeputeerde Roy de Witte de Vondst van Overijssel bekend.

 

“Felicitaties aan de gelukkige vinders en de gemeente Raalte. Een prachtig, uniek stuk dat vermoedelijk stamt uit Gallië in de Romeinse tijd, 150 jaar na Christus.”, aldus een enthousiaste gedeputeerde De Witte. “Als provincie vinden we het belangrijk dat het verhaal van Overijssel wordt verteld. Het is ons gezamenlijke verleden.”

 

In Overijssel worden veel archeologische voorwerpen gevonden. Zonder uitzondering vertellen deze vondsten een bijzonder verhaal. De provincie wilde met deze verkiezing een groter publiek kennis laten maken met de vondsten uit Overijssel. Vandaar de publieksprijs. Inwoners mochten daarom zelf bepalen wat ze de meest bijzondere vondsten van Overijssel zijn. Dat werd dus Het Zwijntje uit Heeten, gevolgd door het Zwolse Zwaard en het Leren Masker uit Kampen. Het winnende beeldje wordt nu als bokaal geproduceerd: een exacte 3dscan van het beeldje wordt als 3d print aangeboden.

 

De verkiezing startte een maand geleden met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. De vondsten zijn persoonlijk geselecteerd door provinciaal archeoloog Suzanne Wentink op uniekheid, op het verhaal erachter of de locatie van de vondst. Alle vondsten blijven te bekijken op de website www.archeologieoverijssel.nl. Op diezelfde website vindt u informatie over archeologie in Overijssel, archeologisch nieuws en een agenda met archeologische evenementen.

 

Het merendeel van de vondsten bewaart de provincie in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer. Daarnaast ontsluit de provincie de Overijsselse vondsten via een digitale database, lenen stukken uit aan musea en historische verenigingen.

Ingezonden door provincie Overijssel

Artikel delen: