Aanplant van 3000 bomen op landgoederen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Aanplant van 3000 bomen op landgoederen

RECHTEREN – VILSTEREN – Op de landgoederen Rechteren, Junne en Vilsteren worden 3000 nieuwe bomen geplant. Dit is de eerste stap in het realiseren van het Manifest Klimaatrobuuste particuliere landgoederen en bossen.

Dit Manifest is een landelijke actie van verschillende particuliere landgoederen, en is in samenwerking met de Bosgroepen, de Federatie Particulier Grondbezit en Soil4U opgesteld.

Op veel landgoederen door het hele land kunnen direct extra bomen geplant worden, er is langs wegen, in houtwallen en overhoeken voldoende ruimte om aan te planten. Daarnaast is er een grote noodzaak om daar waar door de grote droogte gevolgd door insectenplagen van de laatste jaren veel uitval is, door middel van onder- en tussenbeplanting de bossen om te vormen tot soortenrijker bos en daarmee klimaatbestendig te maken. Maar ook het herbebossen van honderden hectares ingestorte bestaande bospercelen is dringend noodzakelijk.

Het plantmateriaal zal vooral uit loofhout bestaan en soorten die klimaatrobuust zijn. De Bosgroepen helpen bij de keuze, aanschaf en de aanplant van het plantsoen. De aanplant van de bomen op de landgoederen Rechteren, Junne en Vilsteren is mogelijk door een samenwerking met Trees for All, de provincie Overijssel, Plan Boom van Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met de Postcodeloterij. Landschap Overijssel, Overijssels Particulier Grondbezit, en de Bosgroepen zijn de uitvoerder.

bron: De Bosgroepen

Foto: Kasteel Rechteren nu ook vanaf Tolhuisweg zichtbaar. Gemaakt door Paul Scholten Dalfsen

Foto 1
Artikel delen: