Informatiepanelen bij crashplaatsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Informatiepanelen bij crashplaatsen

DALFSEN – Bij alle plaatsen in de gemeente Dalfsen waar in WO ll een vliegtuig is neergestort heeft de Historische Kring Dalfsen en de Gemeente Dalfsen informatiepanelen geplaatst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er boven oost Nederlanddiverse heel veel luchtgevechten plaatsen tussen vliegtuigen van de Royal Airforce en de US Airforce enerzijds en van de Luftwaffe anderzijds. Zo ook boven de gemeente Dalfsen.
Dat heeft tot gevolg gehad dat er niet minder dan 12 vliegtuigen, vooral bommenwerpers en jagers van zowel geallieerde als Duitse herkomst, zijn neergestort. Van de vliegtuigbemanningen verloren velen het leven. Een bezoek aan de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat maakt duidelijk dat wat de geallieerde vliegeniers betreft het heel vaak om hele jonge mannen ging. Zij lieten het leven voor onze vrijheid.
De Historische Kring Dalfsen heeft het initiatief genomen om bij op een na alle crashplaatsen een paneel te plaatsen, voorzien van een informatiebord met daarop gegevens over de bemanningen en over het vliegtuig.
In samenwerking met en financieel gesteund door de gemeente Dalfsen is het gelukt om dit vóór de bevrijdingsdagen in onze gemeente te realiseren. Het twaalfde paneel zal worden geplaatst als de Messerschmitt in Millingen bij Hoonhorst is geborgen. Aldaar is overigens op instigatie van de Historische Kring een aantal jaren geleden al een gedenkteken geplaatst..
Op de brochure die huis aan huis is verspreid in de gemeente Dalfsen staan de crashplaatsen op een kaart aangegeven, met een korte beschrijving van het gebeurde.
Vanwege de corona maatregelen heeft er geen officiële onthulling van de panelen plaatsgevonden.

Foto's 2
Informatiepanelen bij crashplaatsen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: