Gisteravond ingesproken: Off the grid

DALFSEN – Geachte leden van de Raad, Graag maken wij, via deze ongebruikelijke weg i.v.m. de coronamaatregelen, gebruik van het spreekrecht in deze commissie. Het betreft het onderwerp ‘Ontwerp-verklaring van geen bedenkingen, Off the grid recreatiehuisje Landschap Overijssel/By Mölle’.

Dit is een inspraakreactie van de vereniging ‘Vrienden Van Dalfsen’.

Nieuwe ontwikkeling: losse zomerhuisjes in het buitengebied

Wij hebben deze beoogde nieuwe ontwikkeling, bouwen van losse zomerhuisjes in het buitengebied, nauwlettend gevolgd. Op een inloopavond op 19 november 2019, georganiseerd door Landschap Overijssel en By Mölle, zijn wij hierover voor het eerst geïnformeerd.

Wij hebben op de bijeenkomst zelf, en later per brief d.d. 04-12-2019 aan Landschap Overijssel, laten weten dat wij zeer verbaasd zijn dat zij als Natuurbeschermingsorganisatie dergelijke plannen wil realiseren op terreinen die in haar bezit zijn. Terreinen die verworven zijn met als doel deze zo te beheren dat de ecologische waarden worden behouden en versterkt.

Wij hebben met name gewezen op de precedentwerking die hier vanuit gaat en Landschap Overijssel op haar verantwoordelijkheid gewezen. De bijgaande briefwisseling spreekt verder voor zich.

Precedentwerking / verrommeling

In het Raadsvoorstel onder het kopje ‘Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving’ gaan B&W in op mogelijke precedentwerking. B&W denken dat dit wordt  ondervangen om de volgende reden: ‘Er kan dus ook geen precedent uitgaan van medewerking in dit omdat iedere ontwikkeling weer op een andere locatie ligt, anders van aard is en een andere impact op de omgeving en het landschap heeft.’. Je kunt dit ook kenschetsen als ad-hoc beleid. Het biedt ons inziens geen garantie op veel meer losse zomerhuisjes op allerlei plaatsen in het buitengebied.

In het voorstel wat nu voorligt gaat de kwaliteitsimpuls bovendien niet naar de directe omgeving waar het vakantiehuisje gerealiseerd wordt. Het gevolg is dat op de ene plaats de kwaliteit van het landschap wordt aangetast, met als gevolg verrommeling en onrust, en op een andere plaats wordt de kwaliteit (die er in het geval van De Horte al in hoge mate is) verder versterkt. Dit vinden we geen goede ontwikkeling.

Eerst visie ontwikkelen

Wij missen in feite een visie op een dergelijke nieuwe ontwikkeling in ons buitengebied, waarbij losse zomerhuisjes op allerlei plekken in het buitengebied worden gebouwd. Voorafgaand aan dit voorstel zou naar onze mening hierover een bredere discussie plaats moeten vinden uitmondend in een beleidsregel. Met andere woorden: eerst beleid formuleren voordat u dergelijke verzoeken gaat honoreren. Wij verzoeken u dan ook met klem niet in te stemmen met het voorliggende voorstel.

Communicatie

Daarnaast lezen wij in het Raadsvoorstel dat Landschap Overijssel overleg heeft gehad met haar achterban en dat er een ‘groene tafel’ overleg heeft plaatsgevonden.

Het overleg met de achterban is een farce. Landschap Overijssel heeft haar achterban (donateurs) nimmer geïnformeerd over deze koerswijziging, niet in haar periodiek en niet per brief aan haar donateurs. Van een ‘groene tafel’ overleg zijn wij niet op de hoogte gesteld.

Verslag overleg vertrouwelijk?

In het raadsvoorstel staat dat een overzicht van de genomen stappen richting omwonenden en andere belanghebbenden als vertrouwelijke bijlage bij het voorstel is gevoegd. Waarom is dit vertrouwelijk? Hoe kunnen wij als burgers dan beoordelen of de initiatiefnemer correct weergeeft hoe het overleg is verlopen en wat het heeft opgeleverd? Uit de bijlagen bij deze inspraakreactie blijkt dat wij daar richting Landschap Overijssel al eerder kritiek op hebben geuit.

Financiële dekking

In het raadsvoorstel staat onder ‘Financiële dekking’  alleen iets over leges en (het verhalen van) planschade. Maar de gemeente draagt via het Leader programma toch ook 25.000 euro bij aan dit project? Wat is het belang van de gemeente daarbij?

Namens de Vrienden van Dalfsen

Gerard van Weerd

Dirk Brugman

d.d. 11 mei 2020

Bijlagen:

Brief aan Raad van Toezicht Landschap Overijssel d.d. 04-12-2019

Brief Landschap Overijssel d.d. 19-02-2020

Brief aan Landschap Overijssel d.d.18-03-2020

Artikel delen: