Stroom van kritiek zonnepark Hoevenweg - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Stroom van kritiek zonnepark Hoevenweg

ANKUM – Omwonenden hebben tijdens de raadscommissie op 2 juni bezwaar gemaakt tegen de Ontwerp Verklaring van Geen Bedenkingen voor het zonnepark Hoevenweg 15b. Het betreft de aanleg van een park op 14 ha agrarische grond.

De gemeente lijkt vast te houden aan de oude toetsingscriteria van voor 1 april 2020. De aanvraag door Powerfield is voor die datum gedaan. Het is echter in de politiek gebruikelijk dat er wordt geanticipeerd op nieuw beleid. In tegenstelling tot het oude beleid wordt in het nieuwe beleid van de overheden rekening gehouden met de zogenaamde zonneladder: eerst de daken vol, dan panelen op incourante plaatsen en pas daarna op agrarische grond. In de gemeente Dalfsen is recent een motie aangenomen dat moet worden gestreefd naar 100 % lokaal eigendom en zeggenschap van duurzame energieprojecten. Powerfield is een bedrijf met vestigingen in Wormer en Groningen.

Het park is gepland in een landbouwontwikkelingsgebied. Landbouwgrond is in deze buurt schaars. Door de landelijke visie voor kringlooplandbouw en de Europese druk met de Green Deal wordt de vraag naar grond alleen maar groter. Ook bevinden zich op deze grond diverse soorten dieren die deze locatie als hun leefgebied gebruiken. Denk hierbij aan o.a. reeën, vossen, hazen, de rode en groene specht, wielewaal en de “grote weerschijn vlinder”.

We roepen de politiek op om te kiezen voor hun bewoners:
Maak werk van zonnepanelen op daken.

Ingezonden door Rita en Henk Oegema

Artikel delen: