’t Febriek. - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

  ’t Febriek.

LEMELERVELD – Onze groot ouders en overgrootouders wat wisten ze van de grote buitenwereld, hun – dag in dag uit – wereld “ `t febriek”.  Winkel, dokter, kerk en kroeg een zeer beperkt actieradius in het dagelijks bestaan.

Ieder naar zijn winkel van  eigen höltie,  Eeuwig Licht baom de deure met café waor ie met een borrel sundes uut de kerke een donderpreek van de pastoor weg kon spuuln.   Fien naar de winkel waor de deure dicht is op de zeuvende dag evenals het rolgordijn voor de etalage, uut nood wel achterumme veur kauw of pieptabak veural as niet e zien wön. Fien bie fien en roomsen bie roomsen zo heurn het toch in onze tied. Stiekem gung ze toch aans denk’n deur toe doen van vrömd  volk met een völle aandere  inslag asse wie met mekare.

 

Nieuwe profeten in oons olde land met gewone luu as anhangers die toch ok iets veur wilt steln’n. Gloepens völle van hun inzichten wöd nog trouw nao `e kom deur de  volgzame plattelands bevolking tot op disse dag of wie suks erken wilt of niet. Mensen van `buiten’ op één hand te tellen  of het zou moeten zijn een dokter, pastoor , dominée of schoelmeister. Plat bliemm praoten, aans niks wat hebbe wie toch an die rare fetuten. Um messen en scheer`n te kun’n gebruken kwaamp zo noe en dan de scheernslieper die wie probeern  nao te doen op de sliepsteen in de schure.

Maar `t febriek werd een dorp, jongeren brachten het dialect van eigen bodem mee, met handen en voeten proberen elkaar verstaanbaar te maken dat ontaarde in een bizar bargoen van straattaal. Oud spoorweg tracé begroeid met heide en bloemen een prachtig geel lint van bloeiende brem tussen Ommen en Raalte zo ver je kon zien  Een  eldorado  voor de jeugd in die dagen, hutten bouwen, holen graven, een dode kat aan het spit braden.  Een dergelijk jeugdvermaak zou in onze dagen met argusogen bekeken worden. Openlijk met pijl en boog of katapult zich op de openbare weg bevinden zoals toen al een reprimande waard.

 

Kievietseieren zoeken of het hoger op zoeken om kraaien of ekster nesten uit te halen beloond met een paar uur gratis onderdak in het tuchthuisje van politie Sneuink.Weinig getuigen uit die tijd  weten van een brede waterleiding die van uit richting Luttenberg    zuidelijk ons dorp passeerde onder de oude spoorbaan door zijn tracé vervolgde.  Achter de katholieke pastorietuin met een duiker onder het kanaal zijn weg vervolgend in westelijke richting Niets noch te vinden dat zou duiden op een watergang met sprankelend helder water dat door ons gedronken werd. Knoepers van snoeken werden  gevangen door middel van een strik van koperdraad aan een lange stok. Enkele ouderen wisten hun stek op de vensterbank van de Spar winkel ( de Kleine Winst) om hun mening omtrent het laatste nieuws te geven Tevens deze vaste stek elkaars verdriet als wijze ingezetenen te delen.

H.W.L. 2020                         H.Huisman Vervolg.

.

Foto's 2
  ’t Febriek. - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: