Overijssel mobiel deels onbereikbaar

VILSTEREN – Geachte leden van de commissie Economische Zaken en Klimaat. Kunt u het zich nog herinneren? De tijd dat we helemaal geen mobiele telefoon hadden? Dat we het moesten doen met een vaste telefoon thuis. Niet in huis, was niet bereikbaar. Misschien verlangt u er nog wel eens naar terug.

 

U kunt het zich haast niet voorstellen, maar op veel plekken in het buitengebied van Overijssel is er in de afgelopen jaren niet eens zoveel veranderd. Iedereen heeft weliswaar een smartphone en in theorie kan je internetten en bellen waar je maar wilt. In de praktijk, is het helaas een heel ander verhaal. Op veel plaatsen is de mobiele bereikbaarheid zo slecht dat het alleen lukt een normaal telefoongesprek te voeren als je buiten staat. Het kunnen bellen van het alarmnummer is soms eerder een kwestie van geluk dan een voorziening waarop je kunt vertrouwen. Dat zou niet zo moeten zijn.

 

De OVKK (Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen) vraagt samen met de Plaatselijke Belangen in de provincie Overijssel de Tweede Kamer om actie.

Wat wij aan u vragen: Kunt u ons helpen om de juiste mensen en organisaties in beweging te krijgen, zodat er echt gewerkt (en niet weer alleen maar gepraat) gaat worden aan een oplossing en Overijssel eindelijk overal fatsoenlijk mobiel bereik heeft.

Het wordt tijd voor actie Uit onze inventarisatie, die we hebben gedaan op verzoek van Plaatselijk Belang Vilsteren, is gebleken dat veel van onze leden al jarenlang contact hebben met providers om het slechte mobiele bereik te verbeteren. Het slechte bereik gaat dwars door de provincie Overijssel van Zalk en Windesheim via Okkenbroek en Luttenberg tot Weerselo en Buurse. De problemen worden ervaren bij verschillende providers. Vele gesprekken en beloftes later, is er op de meeste plekken nog weinig verbeterd. Sommige organisaties van Plaatselijk Belang zijn al meer dan acht jaar bezig om iets te doen aan de lokale mobiele bereikbaarheid. Meestal worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. In sommige gevallen lijkt er actie ondernomen te worden, maar loopt dat toch op niets uit. Een sprekend voorbeeld hiervan is Radewijk (gemeente Hardenberg). Na overleg besloot KPN om een nieuwe mast te plaatsen. Alle werkzaamheden (fundering en kabels) zijn verricht en alleen de mast moet nog geplaatst worden. De uiterste geplande datum was 19 augustus 2019. Het is nu juli 2020 en de mast staat er nog niet. Talloze telefoontjes later, weet niemand wie hier verantwoordelijk is en het ziet er niet naar uit dat de mast er op korte termijn komt. Het wordt tijd dat er wat gaat gebeuren. Als Tweede Kamer kunt u Staatssecretaris Mona Keijzer vragen hier actie op te ondernemen en de organisaties die hier verantwoordelijk voor zijn vragen om dit op te lossen.

Juist in deze tijd bereikbaarheid van groot belang In een tijd waarin steeds meer dienstverlening digitaal is, is goede bereikbaarheid van groot belang. Een vast telefoonnummer is niet meer zo vanzelfsprekend als tien jaar geleden. Nu ook onze gezondheid wordt bedreigd door COVID-19 zijn we bovendien meer thuis. We werken meer vanuit huis en zien onze familie, vrienden, collega’s en klanten niet meer altijd fysiek. Een goede telefoonverbinding is dan haast een eerste levensbehoefte. Mensen moeten elkaar op hoogte kunnen houden van hun gezondheid of even kunnen bellen als bezoek niet kan. Ook voor al die ondernemers en werknemers die vanuit huis werken is een fatsoenlijke telefoonverbinding noodzakelijk. Help ons door Overijssel mobiel bereikbaar te maken.

Bezoekadres Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren

Website www.ovkk.nl

E-mail info@ovkk.nl

Telefoon 06 57 44 87 53

We nodigen u als Tweede Kamerleden van harte uit om voor meer informatie contact op te nemen en verder op dit onderwerp in te gaan. Indien gewenst zijn wij van harte bereid om onze ideeën over dit onderwerp mondeling verder toe te lichten.

We zijn bereikbaar via info@ovkk.nl of 06 – 574 487 53. U kunt ook contact op nemen met Bert van der Moolen, voorzitter van Plaatselijk Belang Vilsteren. Hij is bereikbaar via 06 – 517 881 71

Artikel delen: