Verbinding boeren en burgers - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Verbinding boeren en burgers

DALFSEN – Gezonden door Berlinda Reurink: Vandaag kreeg ik een mail van een van de lezers van mijn schrijfsels. Hij vroeg mij of ik wist waarom de boeren momenteel de Nederlandse vlag omgekeerd op hun trekker hebben. Ik mailde hem terug dat in de middeleeuwen vlaggen van kastelen ondersteboven gehesen werden in geval van nood.

 

Het is een noodsignaal naar de staat. In dit geval geven de boeren aan dat er een noodsituatie is ontstaan.

Ik kreeg een vriendelijke mail terug waarin de meneer mij  vertelde dat hij dat niet wist en dat dat vooral uitgelegd moet worden naar de burgers die dit niet weten, omdat de doorsnee Nederlander nu denkt dat de boeren met de rug naar de Nederlandse samenleving staan… Ik ben blij dat deze meneer mij dat mailde!

 

De boeren staan zeker niet met de rug naar de Nederlandse samenleving. Ik zie wel signalen dat er burgers zijn die met de rug naar de boeren toestaan. En dat is best erg! Ieder mens consumeert wat de boer produceert. Er gaat ook zeker veel weg voor de export en in de supermarkt vinden we veel import. Zolang er hongersnood in de wereld is, wordt er niet genoeg geproduceerd. Zonder boeren kunnen we niet. Wij als mens kunnen niet zonder en onze natuur kan ook niet zonder.

 

Nu zijn er voor woensdag 22 juli weer demonstraties aangekondigd. Ik zie op social media verschillende reacties voorbij komen, maar het meeste van de reacties zijn positief! Veel burgers die achter de demonstraties staan, die bereid zijn om thuis te werken of in de file te gaan staan. Burgers die bereid zijn om actief deel te nemen. Natuurlijk zijn er ook negatieve reacties, mensen die zich afvragen of boeren niets beters te doen hebben, of ze het leuk vinden om burgertjes te pesten, die boeren ´dom´ noemen.

 

Mijn inziens, en ik ben maar gewoon een burger, zijn de boeren juist heel goed bezig. Niet alleen voor de boerensector, maar ook voor de burgers. De boeren geven een duidelijk signaal naar de regering, een noodsignaal, dat het op deze manier niet langer kan doorgaan. Voor de boeren staat er op dit moment veel op het spel, maar indirect voor ons burgers ook. Wat als er geen boer meer overeind blijft in Nederland? Ten eerste zijn we dan afhankelijk van voedsel wat geïmporteerd wordt. Ten tweede: welke sector moet na de agrarische sector het veld ruimen? Misschien wordt het tijd dat de regering inziet dat bepaalde situaties verkeerd zijn ingeschat, dat Nederland misschien iets te gastvrij is geweest? En dat er daardoor meer woningen moeten komen en dat onze boeren daarvoor ruimte moeten maken?

 

Nu las ik vandaag dat Minister Schouten gezegd heeft dat we moeten leren leven met de wolf in Nederland. En ik vraag me werkelijk af of zij wel echt een boerendochter is… Er zal geen enkele boer onverschillig blijven als hij, bijvoorbeeld bij zijn schapen komt, en een groot deel van zijn schapen afgeslacht in het weiland ziet liggen en de rest van de schapen in paniek ziet. Dat gaat waarschijnlijk geen enkele boer in de koude kleren zitten. Na de schok komt dan ook nog de financiële schade, zoals dierenartskosten, reparatie van de omheiningen en mogelijk nog kosten waar ik als burger en leek even niet aan denk. 150 jaar hebben we geen wolven in Nederland gehad. Er komt er even 1 op bezoek en welke schade het ook aanricht aan andere dieren, de wolf is zeer welkom en het zijn wederom de boeren die voor de kosten op moeten draaien… Als burger en als leek op dit gebied doe ik een beroep op mijn logica en bedenk me dat een boer extra zal moeten investeren om zijn dieren te beschermen. Een middelhoog hekwerk, een sloot of de nabijheid van een woning is voor een wolf geen enkele belemmering. Dus is er meer nodig om het vee te beschermen. En weer is het de boer die dit erbij op zijn bord krijgt….

 

Woensdag is het een actiedag. We zijn gewaarschuwd. We kunnen er nu al rekening mee houden en eventueel onze planning  aanpassen. Ik vind het knap dat er een groep is, die zo opkomt voor hun eigen sector. En voordat er weer heel veel negatieve reacties komen of boeren niet iets beters te doen hebben of dat ze niet eens aan het werk moeten gaan: Boeren kunnen hun eigen tijd indelen en zijn niet afhankelijk van een werkgever, zij lopen niet de kans om ontslagen te worden. Daarnaast hebben de boeren niets te verliezen…als de boeren niet op de barricades gaan staan, wordt hun het gras voor de voeten weggemaaid door onze regering en blijft er niets te boeren over…

 

 

Foto 1
Artikel delen: